Steeds meer mensen staan geregistreerd in het donorregister, nu zo'n 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Sommigen willen wel donor zijn, anderen juist niet. Maar er zijn grote verschillen te zien in Nederland. In Urk bijvoorbeeld heeft maar 15 procent gekozen om donor te zijn.
In Brabant wonen de meeste mensen die kiezen om donor te zijn, zo kun je zien op onderstaande kaart. Maar de gemeenten Rozendaal en Oost Gelre in Gelderland staan met 46 procent 'ja' bovenaan het lijstje.
Maar er zijn dus ook gebieden waar de bereidheid wat lager ligt. In de grote steden ligt de bereidheid rond een kwart en ook in gebieden die we kennen als de 'bible belt' wordt minder vaak gekozen om donor te zijn. Urk staat onderaan met 15 procent, maar ook in Staphorst, Elburg, Nunspeet en Oldebroek komt het percentage 'ja' niet boven de 30 procent uit.
Er is ook nog altijd ongeveer een kwart van de 18-plussers die geen keus heeft gemaakt. Die groep staat nu in het donorregister als 'geen bezwaar'. Dat leggen we in onderstaand kader verder uit.
Keuze orgaan- en weefseldonatie vastleggen
Er zijn 5 mogelijkheden:
- Ja, ik wil donor worden. U wilt donor worden. U kunt invullen welke organen en weefsels u wilt doneren.
- Nee, ik wil geen donor worden. U wilt geen donor worden.
- Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden. U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
- Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden. U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.
- ‘Geen bezwaar’ als u geen keuze invult
Wat betekent ‘geen bezwaar’?
Tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 krijgt iedereen die zijn of haar keuze niet heeft ingevuld in het Donorregister 2 brieven ter herinnering, is te lezen op de site van de overheid. "Wie na 2 brieven nog geen keuze heeft ingevuld, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsels."
"Familieleden moeten dan in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. Een arts zal met de familie de orgaandonatie bespreken. Als de familie kan aantonen dat de overledene geen orgaandonor wilde zijn, gaat de orgaandonatie niet door."
Bron: Rijksoverheid
Het is voor het eerst dat echt duidelijk is hoeveel mensen wel geregistreerd zijn en hoeveel geen keus hebben gemaakt. In totaal zijn er nu 4,8 miljoen mensen die toestemming hebben gegeven. 4,3 miljoen mensen hebben geen toestemming gegeven en 1,5 miljoen mensen willen graag dat iemand anders beslist. 3,3 miljoen mensen staan nu in het systeem als 'geen bezwaar'.
Van die laatste groep zijn er veel jongeren die om wat voor reden dan ook nog geen keuze hebben gemaakt. Ook in de grote steden blijkt dat veel mensen (nog) geen actie hebben ondernomen.