Obesitasbehandelingen

Vraag naar maagverkleiningen stijgt, direct verband met corona

05 oktober 2021 10:47 Aangepast: 05 oktober 2021 10:48
Beeld © Getty Images

Tijdens de coronapandemie is de  vraag naar obesitasbehandelingen, waaronder maagverkleiningen, met 15 procent gestegen, en dat heeft direct te maken met corona.

Dat stelt de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Volgens de gespecialiseerde kliniek, die samenwerkt met reguliere ziekenhuizen, zijn 'steeds meer mensen ervan doordrongen dat overgewicht het risico op ernstige complicaties bij een corona-infectie enorm vergroot', zegt directeur Kobus Dijkhorst.

Behandelcapaciteit flink uitgebreid

Tussen september 2020 en september 2021 meldden 8050 mensen zich aan voor een obesitasbehandeling, aldus de NOK. Het jaar daarvoor ging het om 7000 aanmeldingen.

De NOK liet na berichtgeving van De Telegraaf over de forse stijging van de vraag naar maagverkleiningen weten dat de kliniek in samenwerking met de ziekenhuizen LangeLand en Rivierenland zijn behandelcapaciteit gaat uitbreiden met 1300 operaties.

Op die manier moeten de achterstanden die door de pandemie zijn ontstaan, worden weggewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veel misverstanden over obesitas, niet zomaar 'even op dieet'

Leefstijl verbeteren

Mensen die een obesitasbehandeling krijgen, worden niet alleen geopereerd. Ze volgen ook een programma dat erop is gericht hun leefstijl te verbeteren. Zorgverzekeraars vergoeden dit soort behandelingen uit de basisverzekering.

Ook los van de uitbraak van corona stijgt het aantal maagverkleiningen al jaren. De NOK becijfert dat ruim 1,5 procent van de Nederlanders van 20 jaar en ouder tegenwoordig morbide obesitas heeft, ernstige zwaarlijvigheid. Dat zijn bijna 200.000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zware obesitas? 'Dan heb je medicijnen of een ingreep nodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore