'Het spijt ons'

Megastoring Facebook na 7 uur opgelost: WhatsApp en Instagram weer bereikbaar

05 oktober 2021 04:32 Aangepast: 05 oktober 2021 09:48
Ter illustratie. Beeld © ANP

Facebook, Instagram en WhatsApp waren gisteren vanaf 17.39 uur vanwege een megastoring niet meer bereikbaar. Pas zeven uur later, rond 01.00 uur, kwamen de sociale media weer online. "Het spijt ons", schreef topman Mark Zuckerberg vannacht op Facebook, toen het platform weer werkte.

De hoofdpunten:

  • De storing bij Facebook, WhatsApp en Instagram begon gisteren om 17.39 uur
  • Rond 01.00 uur vannacht waren alle platforms weer bereikbaar
  • De oorzaak? Mogelijk een mislukte routine-update
  • Andere sociale media profiteerden, zoals Twitter en Signal

"De belangrijkste storing die we ooit hebben waargenomen." Zo noemde website DownDetector de problemen waar Facebook, Instagram en WhatsApp gisteren mee kampten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp, Facebook, Instagram onbereikbaar door wereldwijde storing

Het gebeurt zelden dat Facebook wordt getroffen door een storing. Als dat wel het geval is zijn de problemen vaak binnen een uur weer opgelost. Gisteren moesten gebruikers over de hele wereld het ruim zeven uur lang zonder Facebook, Instagram en WhatsApp doen.

Verdubbeling aantal sms'jes

Dat zorgde ervoor dat mensen massaal op zoek gingen naar alternatieve manieren om te communiceren. KPN registreerde een verdubbeling van het aantal sms'jes dat verstuurd werd. Veel gebruikers trokken naar Twitter. "Hallo letterlijk iedereen", schreef het bedrijf op het eigen platform.

De app Signal, vaak genoemd als alternatief voor WhatsApp voor het sturen van berichten, beweerde ook veel aanmeldingen te krijgen van nieuwe gebruikers. "We weten ook hoe het is om een storing mee te maken", twitterde het bedrijf.

Niet alleen gebruikers ervoeren problemen, ook medewerkers van Facebook merkten de gevolgen van de storing. Medewerkers konden niet met elkaar mailen, omdat de interne mailsystemen ook onbereikbaar waren geworden.

Toegangspasjes werkten niet meer

Volgens een verslaggever van de New York Times konden medewerkers de datacentra niet in om het probleem ter plekke op te lossen. Hun toegangspasjes zouden niet meer werken, omdat het systeem dat hun identiteit controleert en de deuren opent ook onbereikbaar zou zijn geworden.

De storing werd veroorzaakt door een mislukte 'routinematige update'. "Onze technische teams zijn erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de data-centers coördineren de problemen hebben veroorzaakt", schrijft Facebook in een verklaring. "Die zorgden voor onderbrekingen in de communicatie en legden de diensten stil." 

Er zouden geen gebruikersdata gelekt zijn, meldt het bedrijf. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storing Facebook en WhatsApp kwam door mislukte update

Rond middernacht, toen de storing al zes uur duurde, kwamen de eerste optimistische geluiden. Facebook was bezig om de problemen met de border gateway protocol (BGP) op te lossen en er was zicht op een oplossing.

'Langzaam terug online'

In het daaropvolgende uur werkten WhatsApp, Facebook en Instagram voor sommige gebruikers wel, anderen hielden problemen. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde dat de diensten 'langzaam terug online kwamen'.

De technologiedirecteur van Facebook schreef op Twitter dat het hem speet. "Het zal even duren voordat alle diensten weer 100 procent werken."

Rond 01.00 uur werkten alle diensten weer naar behoren. Facebook-topman Mark Zuckerberg liet toen voor het eerst sinds de storing van zich horen. "Het spijt ons, ik weet hoeveel mensen afhankelijk zijn van onze diensten om met geliefden in contact te blijven", schreef hij in een bericht op het platform.

Hilarische reacties

De storing zorgde voor hilariteit op sociale media die nog wél werkten:

Toch schreven ook veel mensen op Twitter over de gevaren van één bedrijf dat alle sociale media beheerst. "Alsof de telefoons van al je geliefden in één keer, zonder waarschuwing, uitgeschakeld werden", vatte onderzoeksjournalist Aura Bogado de situatie samen.

Miljardenverlies

Kleine bedrijven wereldwijd leden omzetverlies door de problemen met de sociale media, omdat zij in veel gevallen voor communicatie afhankelijk zijn van Facebook.

Facebook zelf verloor bijna 5 procent in waarde op de beurs. Volgens Bloomberg kromp het vermogen van topman Zuckerberg gisteren met 6 miljard dollar vanwege alle problemen rondom Facebook.

Niet alleen was er de storing, het bedrijf ligt ook onder vuur na onthullingen over de bedrijfscultuur van een klokkenluider.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het zijn niet poezenplaatjes waar Facebook geld aan verdient

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore