Nieuwe donorwet

Driekwart Nederlanders in donorregister, fors meer dan vorig jaar

05 oktober 2021 02:14 Aangepast: 05 oktober 2021 09:24
Ter illustratie. Beeld © ANP

Driekwart van de Nederlanders ouders dan 18 jaar heeft een keuze doorgegeven in het Donorregister en dat zijn er fors meer dan vorig jaar, waarschijnlijk door de invoering van een nieuwe donorwet. 4,8 miljoen Nederlanders stemmen expliciet in met orgaandonatie na overlijden.

In totaal staan er 10,6 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister, dat zijn er fors meer dan vorig jaar toen nog geen 7 miljoen mensen zich geregistreerd hadden.

Nieuwe donorwet

De nieuwe donorwet regelt vanaf juli 2020 dat alle inwoners van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen. Ze kunnen al dan niet toestemming geven voor donatie.

Orgaandonors kunnen aangeven bepaalde organen of weefsels niet te willen doneren. In het register komt te staan dat mensen "geen bezwaar tegen orgaandonatie" hebben als ze geen keuze doorgeven.

Zo'n 3,3 miljoen Nederlanders – met name jongeren – hebben nog geen keuze doorgegeven. Sinds de nieuwe wetgeving staan zij dus automatisch geregistreerd als orgaandonor. 

Expliciete toestemming

De groep die expliciet geen toestemming geeft voor donatie is gegroeid van 2,3 miljoen mensen aan het begin van vorig jaar naar 4,3 miljoen in juli 2021. Ten opzichte van vorig jaar gaven één miljoen mensen meer juist expliciet toestemming voor orgaandonatie. 14 procent wenste de keuze hierover aan een nabestaande of een aangewezen persoon te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder orgaandonaties door corona, maar Marcel (51) had geluk

In de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar geeft een meerderheid van de mensen wel toestemming voor donatie. Bij 80-plussers is juist het omgekeerde aan de hand.

Vrouwen hebben vaker hun keuze vastgelegd in het Donorregister en stemmen ook relatief meer in met orgaandonatie vergeleken met mannen.

Regionale verschillen

Op Urk is het percentage mensen dat toestemming geeft voor orgaandonatie met 15 procent het laagst. Het percentage donors is ook relatief laag in veel andere gemeenten in de zogenoemde Biblebelt, waar veel orthodoxe protestanten wonen.

In Oost Gelre en Rozendaal is het percentage dat toestemming geeft voor donatie het hoogst.

Bekijk ook: coronapatiënt Marjan (60) kreeg nieuwe longen

Marjans longen raakten door corona zo beschadigd dat ze nieuwe nodig had. Ze is daarmee de eerste coronapatiënt in Nederland die een dubbele longtransplantatie onderging. Uit cijfers van longartsen blijkt dat veel coronapatiënten longschade hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore