Ga naar de inhoud
Omzet verdriedubbeld

Testen voor je reis? Nu al veel drukker, en dan moet de vakantie nog komen

De drukte op vliegveld Schiphol neemt toe omdat meer vakantiegangers weer gaan vliegen Beeld © ANP

Als je nu op vakantie wil en je bent niet gevaccineerd, zul je moeten testen. Tot 1 oktober werd dat vergoed door de overheid, maar nu moet je je eigen portemonnee trekken. Commerciële aanbieders profiteren nu al flink. "De omzet is verdriedubbeld."

Bij aanbieder Spoedtest.nl kwam voor 1 oktober ongeveer 100.000 euro per dag binnen, zegt eigenaar Rasmus Emmelkamp. Nu is dat al 300.000 euro. "Ik verwacht dat het nog verder gaat stijgen, de vakanties komen er nog aan", zegt hij. 

'Ruim 25 procent toegenomen'

Ook bij aanbieder Coronalab is het flink drukker, zegt CEO Patrick de Boer. "Het aantal tests is ruim 25 procent toegenomen. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag neemt de vraag flink toe." Het bedrijf heeft 28 vestigingen, van Groningen tot Maastricht.

Niet
Lees ook:
Niet gevaccineerd? Dit verandert er vanaf 1 oktober als je op vakantie wil

De prijzen voor een test kunnen flink variëren. Spoedtest vraagt voor een PCR-test 79,95 euro. Maar dat kan een stuk goedkoper, zegt Emmelkamp. "Wij hebben samenwerkingen met reisaanbieders zoals de Vakantiediscounter en TUI. Als je boekt bij zo'n organisatie en vervolgens bij ons test, krijg je flinke korting."

Kosten van een test

Bij Coronalab kost een PCR-test 69 euro en een sneltest 39 euro. "We verwachten richting de herfstvakantie ook nog wel een piek", zegt eigenaar De Boer. Coronalab heeft een samenwerking met de ANWB, via hen is de prijs voor een PCR-test dan 49 euro.

Angst voor drukte is er bij de aanbieders niet. De echte drukte van afgelopen zomer wordt niet meer verwacht nu ook veel mensen gevaccineerd zijn. "Misschien wordt het richting de vakantie wel één of twee dagen echt druk, maar desnoods zetten we medewerkers van kantoor in. We doen wat we kunnen", zegt Emmelkamp van Spoedtest.nl

Zo werkt het testen nu

Er zijn verschillende situaties waarin je nu een coronatest kunt doen. Als je op reis wil, maar ook als je naar een activiteit of evenement wil in Nederland of als je klachten hebt. Even op een rij:

  • Testen voor je reis: dat doe je nu via een zelfgekozen commerciële testaanbieder en daar moet je voor betalen. Vanaf medio oktober kun je ook terecht bij een testaanbieder van de Stichting Open Nederland, maar dan krijg je altijd een antigeentest, en dat is niet altijd voldoende voor je reis.
  • Testen voor een evenement: dat doe je via Testen voor toegang en is gratis. "U wordt hier getest met antigeen-sneltesten die door het RIVM zijn goedgekeurd."
  • Testen bij klachten of als je nauw contact bent: Dan moet je naar de GGD en is ook gratis. "Maak online of telefonisch een afspraak voor een coronatest.

Een vakantie kan dus flink in de papieren lopen als je niet bent gevaccineerd, maar niet alleen dan. Bij de meeste landen kom je met een vaccinatiebewijs het land binnen, maar sommige landen of gebieden vragen altijd een test, ook als je gevaccineerd bent. Curaçao bijvoorbeeld. Iedereen die daarheen wil zal een testverklaring mee moeten nemen. 

Regels per land

De regels per land kunnen dus verschillen. Via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kom je erachter welke regels gelden voor jouw vakantieland.

Bekijk ook: het aantal prikafspraken verdubbeling na bekendmaking coronatoegangsbewijs

00:40
"Ik wil niet iedere keer moeten testen."