Ga naar de inhoud
'Onjuiste reisadviezen'

Tientallen reisorganisaties naar rechter om reisadviezen overheid

Een reisbureau, ter illustratie. Beeld © ANP Foto

Tientallen reisorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de overheid, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen geeft. Ook voor gevaccineerde reizigers worden oranje kleurcodes aangehouden voor landen buiten de Europese Unie, terwijl risico's voor deze mensen volgens de in totaal 72 organisaties laag zijn.

De Staat kan volgens de bedrijven later deze week een dagvaarding verwachten. Het gaat om kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, waaronder Explore Tanzania, Jambo Safari Club en Around The World Travel.

Verre reizen onterecht ontmoedigd

Verre reizen worden volgens hen onterecht ontmoedigd, wat de sector grote schade toebrengt. De reisorganisaties benoemen dat de quarantaineplicht buiten de Europese Unie geschrapt is voor gevaccineerde reizigers en dat vaccinaties overal goed werken, ook buiten de EU.

Coronacontrole
Lees ook:
Coronacontrole aan de grens? 'Heel apart, maar iedereen kon zo doorrijden'

Daarom eisen ze 'betrouwbare reisadviezen' waarin wordt meegenomen dat de meerderheid van de Nederlanders gevaccineerd is. Het huidige reisadvies stamt uit de tijd zonder vaccins, menen de organisaties, en landen die veilig zijn zouden voor gevaccineerden een geel of groen reisadvies moeten krijgen.

Plan ministerie 'te laat'

Volgens de reisaanbieders zegt het ministerie 'te streven naar een plan, mogelijk in november', maar dat vinden ze te laat. "Wat Nederlandse reizigers van het demissionaire kabinet verwachten is per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen", vertelde Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel.

Hij voert het woord namens de 72 reisorganisaties. "Betrouwbare reisadvisering betekent natuurlijk dat er rekening mee wordt gehouden dat je gevaccineerd bent."

Klanten
Lees ook:
Klanten kopen failliet verklaard reisbureau: 'Zien het als mooie uitdaging'

Reactie Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de oranje reisadviezen voor veel landen buiten Europa er niet voor niets zijn.

"We hebben eerder bijvoorbeeld gezien dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met omstandigheden die snel verslechteren, en met plotselinge lokale maatregelen zoals quarantaine", legt een woordvoerster uit.

Ze stelt te begrijpen dat mensen graag weer naar verre bestemmingen willen, maar dat zou dan wel verantwoord moeten zijn. "Voor de reiziger zelf en ook vanuit het belang van de Nederlandse volksgezondheid."

De overheid werkt wel aan een "toekomstbestendig" coronareisbeleid. Daarbij zijn meerdere ministeries betrokken. "Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat de wijzigingen exact zullen inhouden en ook niet wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd."

Bekijk ook: reisondernemer moet personeel ontslaan als noodsteun stopt

01:56
De reisorganisatie van Flip ligt al anderhalf jaar plat. We kunnen door corona niet naar Indonesië, het land waar hij in gespecialiseerd is. De noodsteun heeft hem al die tijd overeind gehouden. Maar hij voorziet problemen als die steun dit najaar stopt.