Waarde 78 miljoen

Douane onderschept 1040 kilo cocaïne in haven Rotterdam

03 oktober 2021 12:48
Beeld © Openbaar Ministerie

Op een terminal van de haven van Rotterdam heeft de douane vannacht een grote lading cocaïne onderschept. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om 1040 kilo cocaïne, met volgens het OM een straatwaarde van ruim 78 miljoen euro.

De pakketten met drugs werden gevonden achter de deuren van een container, die vermoedelijk als tijdelijke opslag voor de drugs is gebruikt. De cocaïne is inmiddels vernietigd.

De douane kwam de drugs op het spoor na een melding dat er uithalers in de haven rondliepen. Dat zijn mensen die drugs na aankomst in Rotterdam uit containers halen en van het haventerrein af smokkelen. De uithalers zijn niet meer aangetroffen op het haventerrein.

Beloning van tienduizenden euro's

Uithalers zijn vaak jonge mannen, die tienduizenden euro's kunnen verdienen met de smokkel. Volgens het OM wordt daarvoor de laatste tijd vaak gebruikgemaakt van 'hotelcontainers'. Dit zijn lege containers, waar uithalers matrassen, eten en andere benodigdheden instoppen om het zo nodig dagen uit te kunnen houden. Zo houden ze zich dagenlang schuil op het haventerrein, tot ze te horen krijgen dat een container met drugs klaarstaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore