Grimmige sfeer

Studentenfeest Groningen ontaardt in rellen en vernielingen

02 oktober 2021 12:07 Aangepast: 02 oktober 2021 17:22
Ingang van de sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Beeld © ANP

Relletjes, vernielingen en een ronduit grimmige sfeer: een studentenfeest in natuurgebied Kardinge in Groningen is gisteravond behoorlijk uit de hand gelopen.

Er zijn meerdere stadsbussen beschadigd geraakt en de mobiele eenheid werd opgeroepen, bevestigt de politie na berichtgeving van Dagblad van het Noorden en andere Groningse media.

Studentencorps Vindicat

Het feest zou volgens de krant zijn georganiseerd door studentencorps Vindicat. De ME trad uiteindelijk niet op, en er is niemand aangehouden.

Het feest bij het Zilvermeer liep rond 23.00 uur af. Daarna wilden de feestgangers met het openbaar vervoer terug naar het centrum van Groningen. Transportbedrijf Qbuzz had daarom extra stadsbussen ingezet op de route van Kardinge naar Groningen. De groep studenten bleek echter veel groter dan verwacht, waardoor veel studenten achterbleven bij het feestterrein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Weer 'bangalijst' van Vindicat opgedoken, met zo'n 100 studentes erop

Bierflesjes en sigaretten

De vele studenten zorgden volgens een woordvoerder van Qbuzz voor een intimiderende en onveilige sfeer in de stadsbussen, zowel voor de reizigers als de chauffeurs. "Ze namen bierflesjes en sigaretten mee de bus in, noodhamers zijn losgehaald en de luchtkranen bij de in‐ en uitstapdeuren werden losgedraaid, waardoor de bus niet verder kon." Op sommige haltes bleven andere reizigers staan, omdat ze de bus niet in durfden of niet konden vanwege de drukte, zegt Qbuzz.

Rond 23.15 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke vechtpartij bij Kardinge. Bij aankomst bij het Zilvermeer bleek het echter te gaan om vernielingen die gepleegd werden aan stadsbussen. "Om de situatie controleerbaar te houden, hebben we verzocht de ME erbij te halen", zegt een woordvoerder van de politie. "Zij waren al aanwezig in de stad vanwege de voetbalwedstrijd Groningen-FC Twente die avond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Busbedrijf stopt met partybussen na uit de hand gelopen Vindicat-feestje

Op verzoek van de politie werd de dienstregeling via Kardinge stopgezet. De achtergebleven studenten zijn daarna lopend naar het centrum van de stad gegaan. De politie liep met de studenten mee, om problemen op de ringweg en de busbanen te voorkomen. Rond 00.30 uur was het volgens de politie weer rustig bij Kardinge.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore