Ga naar de inhoud
'Live op Facebook onthoofden'

Eindhovense terreurverdachten bespraken doden Rutte, Wilders en Baudet

Beeld © ANP

De negen terreurverdachten uit Eindhoven zijn vorige week aangehouden, nadat gesprekken waren onderschept over het doden of ontvoeren van landelijke politici. Premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet werden daarbij genoemd.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In de nacht van 18 op 19 september spraken drie van de verdachten over manieren om de politici om het leven te brengen.

Negen
Lees ook:
Negen terreurverdachten Eindhoven blijven vastzitten

Het gesprek werd afgeluisterd door de AIVD. "Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar (...) Gewoon zes kogels", zou een van de verdachten gezegd hebben. Hij doelt op een AK-47, een automatisch wapen. "Als je eenmaal schiet, jij stopt niet. Je gaat niet stoppen en richten."

Livestreamen

Ook wordt onder meer gezegd: "Ik pop Rutte en Wilders door hun kop broeder, en dan gaat mijn naam de geschiedenisboeken in, ja?", en: "Wilders kun je gewoon met sniper pakken." 

Eén van de verdachten stelt voor om Wilders te ontvoeren en mee te nemen, en dat vervolgens te livestreamen. "Geert Wilders iets laten zeggen. En dan ga ik hem live op Facebook onthoofden." 

Negen
Lees ook:
Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

Naast Wilders, Rutte en Baudet wordt ook coronaminister Hugo de Jonge genoemd. Eén van de verdachten merkt op dat 'De Jonge en zo geen beveiliging hebben'.

Sympathiseren met IS

Drie dagen na de gesprekken lichtte de Dienst Speciale Interventies de verdachten van hun bed. Het gaat om mannen van 18 tot 31 jaar oud. Ze hebben allen de Nederlandse nationaliteit. Acht zijn in Nederland geboren, één in Afghanistan.

Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie sympathiseren met het gedachtegoed van terreurorganisatie IS.

IS-video's en strijdliederen

Volgens de AIVD keken de verdachten naar executievideo's. Ze keken ook naar de video 'You Must Fight Them, O Muwahhid', waarin wordt uitgelegd hoe je bommen moet maken. In de auto zongen ze jihadistische strijdliederen.

De verdachten hadden een garagebox in Eindhoven ingericht als fitnessruimte. Volgens inlichtingendienst AIVD zag één van de verdachten dit als training voor de jihadistische strijd.

Humor en sarcasme

De advocaat van een aantal verdachten, Serge Weening, zegt dat bij de gesprekken slechts drie van de negen verdachten aanwezig waren. Hij zegt dat de uitgeschreven teksten 'heel serieus overkomen', maar dat sprake was van humor en sarcasme.

"Het zijn jonge jongens bij elkaar die dingen zeggen die je beter niet in het openbaar kunt zeggen. Maar ik heb de overtuiging dat ze absoluut geen aanslag wilden plegen." Uit het dossier zou niet blijken dat er een concreet uitgewerkt plan was voor een aanslag op de politici.

'Dachten dat het grap was'

Over het kijken van de IS-trainingsvideo's en het meezingen met strijdliederen, zegt Weening: "Op het moment dat je naar een filmpje kijkt, dan kan daaruit niet jouw gedachtegoed afgeleid worden. Op het moment dat je naar een maffiafilm kijkt, dan identificeer je jezelf niet meteen met de maffia."

Weening zegt dat de verdachten allemaal goed opgeleide mannen zijn, met hbo- en universitaire opleidingen. Ze zijn verbaasd dat ze zijn opgepakt. "In eerste instantie dachten ze zelf aan een grap. Maar ik denk dat hier sprake is van een heel groot misverstand."

'Melige gesprekken'

Volgens advocaat Peter Plasman, die twee andere verdachten bijstaat, was er geen sprake van een concreet plan van de verdachten.

Volgens hem is de beschuldiging gebaseerd op een 'melig gesprek' dat de verdachten hadden tijdens het opzetten van een film op Netflix met Denzel Washington. Daarin zijn 'nare teksten' gezegd en zijn de politici genoemd.

Advocaat Francoise Landerloo, die één verdachte bijstaat, laat weten dat ook haar cliënt 'geen enkel terroristisch gedachtengoed aanhangt'. Verder heeft zij geen commentaar.

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren zal in een eventueel proces de cruciale vraag worden of er ook sprake is van voorbereidingshandelingen. "Is er in het dossier ook bewijs dat deze woorden omgezet zullen worden in daden?"

Het Openbaar Ministerie en Baudet willen niet reageren op het nieuws. "Het houdt nooit op", zegt Wilders in een reactie. "Al 17 jaar fatwa's, jihadi's en doodsbedreigingen. Om gek van te worden. Maar ik ga door. Altijd. Met veel overtuiging. Voor onze vrijheid en tegen de islamisering van ons land. Dat is mijn missie. En hopelijk overleef ik dat."

De zaak staat los van een andere dreiging tegen premier Rutte, die kwam uit het criminele circuit. Vanwege die dreiging wordt Rutte op dit moment extra beveiligd.

Dat
Lees ook:
Dat Rutte extra beveiligd moet worden 'bewijst dat het systeem werkt'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update