Vergunningen verlengd

Verruimde terrassen in steden mogen voorlopig blijven staan

02 oktober 2021 18:54
Een terras in Nijmegen. Beeld © ANP

Om de anderhalve meter te kunnen waarborgen kregen horecaondernemers vorig jaar de mogelijkheid om hun terras uit te kunnen breiden. Ondanks dat de maatregel nu is weggevallen, mogen de grotere terrassen vooralsnog blijven staan. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs tien grote steden.

Vorig jaar juni zaten we in de situatie dat horeca weer gedeeltelijk open mocht. Ondernemers mochten op hun terrassen meer gasten ontvangen dan binnen. Maar wel onder twee voorwaarden: iedereen moest aan een tafel en er moest onderling anderhalve meter afstand gehouden worden.

Het gevolg: er was meer ruimte nodig op de terrassen. Veel gemeentes boden ondernemers daarom die ruimte om hun terras tijdelijk uit te breiden.  Een mogelijkheid die met beide handen werd aangrepen. Vakblad Misset Horeca deed een peiling onder ondernemers, waaruit bleek dat 70 procent van de terrasondernemers vorig jaar hun terras uitbreidde. Zo ook café 't Taphuys in Arnhem, al is niet iedereen daar even blij mee, zoals te zien is in deze video:

Nu zitten we in een nieuwe situatie: de anderhalve meter is niet meer leidend. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat over het algemeen de regels voor de uitgebreide terrassen vooralsnog worden verlengd. Hoe lang is verschillend per gemeente.

In sommige gemeenten is dit tot het einde van het jaar het geval. In weer andere plaatsen is nu al besloten dat de verruiming ook nog voor een deel van volgend jaar zal gelden. Het overzicht:

  • Tilburg: Uitbreiding tot 1 november 
  • Utrecht: Uitbreiding tot 1 november
  • Rotterdam:  Uitbreiding tot 1 januari 2022
  • Nijmegen: Uitbreiding tot 1 januari 2022
  • Almere: Uitbreiding tot 1 januari 2022  
  • Arnhem: Uitbreiding tot 1 januari 2022
  • Amsterdam: Uitbreiding tot 1 maart 2022
  • Den Haag: Uitbreiding tot 1 mei 2022 

Ruimte in de winter

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet ook dat gemeentes meedenken over mogelijkheden voor de verruiming van terrassen. "Naast (lokale) steunmaatregelen wil KHN dat gemeenten horecaondernemers ook deze winter meer ruimte bieden om te ondernemen, bijvoorbeeld door de uitbreiding van terrassen", zegt een woordvoerder. "Vooralsnog zien we dat gemeenten ook de komende tijd nog extra ruimte faciliteren voor bepaalde tijd. Hier zijn ook al toezeggingen voor vanuit verschillende gemeenten."

KHN heeft nog geen signalen ontvangen van regio's waar dit voor onbepaalde tijd geldt. Datzelfde geldt voor het terugdraaien van toezeggingen. "Maar het terugdraaien van de anderhalve meter zorgt hier en daar op lokaal niveau wel voor een uitdaging om de verruiming toch voor elkaar te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grotere terrassen, meer heaters? Dit najaar zijn het vooral warmtekussens

Ook in Arnhem kunnen de verruimde terrassen tot aan het einde van het jaar blijven staan. In eerste instantie gold de terrasvergunning daar 'tot en met 31 december 2021 of tot het moment dat de 1,5 meter maatregelen komen te vervallen', valt te lezen op de website van de gemeente. Maar, geeft de gemeente nu aan, er gelden nog coronamaatregelen en dus blijven de terrasvergunningen nog geldig. Tegen het einde van het jaar zal er samen met de ondernemers geëvalueerd worden.

Gesprek met omwonenden

Erik Wiessenberg, voorzitter van bewonersgroep Arnhems Hart, vindt daarentegen dat de gemeente ook met bewoners in gesprek moet over de verlenging van de terrassen. "We gunnen de horeca alles en ik snap dat de horeca de gemiste inkomsten wil inhalen, maar wij zeggen: het is geven en nemen. Lang niet alle verruimde terrassen worden gebruikt en zorgen er wel voor dat stukken van de stad minder toegankelijk zijn."

En ook in steden als Maastricht en Utrecht zijn bewonersgroepen het niet eens met de verlenging, en kwam het in Arnhem en Den Haag zelfs tot een zaak bij de voorzieningenrechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor vakantie, schoolreis of terras: zij halen nu toch maar een prik

Hoe de periode er na het verstrijken van de verlenging er dan weer uit gaat zien is op veel plekken nog niet duidelijk. Zo laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg weten dat er geïnventariseerd wordt wat de wensen voor de periode na 1 november zijn.

In verschillende gemeentes gaan stemmen op om de uitgebreide terrassen permanent te maken. Zo stelde Eindhovens raadslid Robin Verleisdonk raadsvragen over een blijvende uitbreiding: "Kijk naar de levendigheid in de Eindhovense binnenstad, door de uitbreiding van verschillende terrassen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore