Noodopvang Heumensoord

Sporttraining voor Afghaanse vluchtelingen: 'Even weg van alle zorgen'

06 oktober 2021 11:09 Aangepast: 06 oktober 2021 12:25
Nilofar volgt een sportles bij noodopvang Heumensoord Beeld © RTL Nieuws

Topatlete Miranda Boonstra geeft hardlooptrainingen aan Afghaanse vluchtelingen die wonen in noodopvang Heumensoord. Nilofar doet drie keer per week mee. "In Afghanistan waren er niet echt goede plekken om hard te lopen. Sporten helpt me bij het verwerken van stress. Dus dit is een mooi moment om ermee te beginnen."

Nilofar kwam eind augustus samen met haar man naar Nederland. "Ik werkte als nieuwsfotograaf voor lokale media in Afghanistan", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Geen eigen kamer

"Met de komst van de taliban mocht ik als vrouw niet meer buitenshuis werken. Toen ik me realiseerde dat ik dus geen foto's meer kon maken en mijn werk niet meer kon doen, heb ik besloten om te vluchten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asielzoekerscentra bomvol: 'We zitten tegen crisisnoodopvang aan'

Ze woont nu al ruim twee maanden in de noodopvang in Heumensoord. De leefomstandigheden zijn voor haar op dit moment verre van ideaal. "We zitten hier in een kamp met bijna 1000 mensen. Ik en mijn man hebben geen eigen kamer, we delen een slaapvertrek met een ander gezin."

Sport helpt tegen stress

"De dagen dat ik sport, voel ik me goed. Aan de ene kant houdt sporten me de hele dag vol en energiek, en aan de andere kant helpt het om mijn stress en zorgen gedurende de dag onder controle te houden."

Het vluchten vanuit Afghanistan naar Nederland is mentaal erg zwaar. "Ik was op het begin heel moe en maakte me veel zorgen. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen studeren of werken, omdat ik hier een immigrant ben. Door te vluchten heb ik mijn leven gered, maar was ik mijn hoop op een goede toekomst verloren."

Inmiddels gaat het wat beter met Nilofar. "Ik realiseerde me dat ik mijn leven opnieuw kan beginnen, met hulp van de mensen hier. Daardoor ben ik minder somber."

Topatlete Miranda Boonstra geeft hardlooptrainingen aan Afghaanse vluchtelingen die wonen in noodopvang Heumensoord. Topatlete Miranda Boonstra geeft hardlooptrainingen aan Afghaanse vluchtelingen die wonen in noodopvang Heumensoord.

Afleiding

Een paar keer per week mogen de mensen die op dit moment in de noodopvang Heumensoord wonen gratis meedoen aan hardlooptrainingen. Het zijn allemaal mensen die gevlucht zijn uit Afghanistan.

De sporttrainingen worden georganiseerd dankzij tientallen vrijwilligers vanuit stichting Run for Freedom. Ook Miranda is hierbij betrokken. "Gewoon, om mensen zoals jij en ik even wat afleiding te bezorgen. Sport en spel kunnen daarin zoveel betekenen."

'Iedereen komt los'

"De eerste keer training geven was wat onwennig", zegt Miranda. "Wat zeg je tegen mensen die hun huis en familie moesten achterlaten en nu in een tentenkamp verblijven?" Na vijf minuten balspel was het ijs al gebroken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan voedsel en medicijnen in Afghanistan: 'Situatie is levensbedreigend'

"Zodra je begint te sporten, komt iedereen los. Het is voor de bewoners een moment om alles even te vergeten. Daarom hebben wij het met een team vrijwilligers opgestart", zegt Miranda. "Het zijn mensen die net als jij en ik gewoon in een goed huis woonden. En ineens zitten ze hier in een kamp. Het is voor hen super fijn er even uit te zijn."

Inzamelingsactie

Ook zonder sportkleding kunnen de bewoners meedoen. Spullen worden geregeld dankzij donaties. "Ik had een berichtje geplaatst op Twitter en daar heb ik heel veel reacties op gekregen. We hopen genoeg spullen te hebben voor alle bewoners."

De bewoners van de noodopvang dragen soms zware verhalen met zich mee, merkt ook Miranda. "Niet iedereen wil praten over wat ze hebben meegemaakt. Maar soms vertellen ze wel over hun laatste dagen in Afghanistan, of wat ze daar hebben gezien. Dat ze bijvoorbeeld via een riool moesten kruipen om bij het vliegveld te komen."

Er wordt sportkleding ingezameld voor de vluchtelingen die geen spullen hebben. Er wordt sportkleding ingezameld voor de vluchtelingen die geen spullen hebben.

Mister Belly

Toch is de sfeer tijdens de trainingen over het algemeen positief en vrolijk. "Ook al is het leven in de noodopvang niet even goed, ik hoor er nooit iemand over klagen. Er worden veel grapjes gemaakt en er wordt geplaagd. Eén van de Afghanen wordt bijvoorbeeld 'Mister Belly' genoemd, omdat hij een wat dikkere buik heeft."

Atlete Miranda is vaak onder de indruk van hun positiviteit. "De meeste zijn nu al zo hard bezig met het leren van de Nederlandse taal en met hun toekomst."

Inmiddels zijn de hardlooptrainingen al twee weken bezig en loopt het als een trein. Binnenkort worden de trainingen ook uitgebreid naar voetbal, yoga en trainingen voor kinderen. 

Bekijk ook: noodopvang voor Afghanen in Heumensoord

In Heumensoord is in een razend tempo een noodopvang voor vluchtelingen uit Afghanistan uit de grond gestampt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore