Begin 'stoptober'

Per direct geen sigaret meer te koop bij Lidl

01 oktober 2021 05:23 Aangepast: 01 oktober 2021 08:55
De supermarktketen besloot in 2018 al dat sigaretten uit de schappen zouden verdwijnen. Beeld © ANP

Er is per direct geen sigaret meer te koop bij Lidl. De supermarktketen had drie jaar geleden al aangekondigd om in 2022 te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak, maar 'dat proces is nu afgerond'. Daarom verdwijnen de rookwaren eerder uit de schappen, precies op de dag dat 'stoptober' begint.

Drie jaar geleden besloot de supermarktketen dat alle 440 winkels vanaf 2022 rookvrij moeten zijn. Lidl was de eerst grote supermarktketen van Nederland die met het besluit kwam. "Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij", legt een woordvoerder uit. "De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen en dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren."

Rookvrije generatie

Lidl is ook aangesloten bij de beweging 'op weg naar een rookvrije generatie'. Dat is een initiatief van Hartstichting, KWF en het Longfonds en heeft als doel kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien.

Stoptober

De aankondiging van Lidl valt samen met het begin van 'stoptober'. Zoals elk jaar staat de maand oktober bij duizenden mensen in het teken van de strijd tegen roken. Vanaf vandaag zullen zij proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat vervolgens vol te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktketen Lidl stopt als eerste met verkoop van sigaretten

Algehele sigarettenban

Er komt ook een algehele sigarettenban aan voor supermarkten, heeft het kabinet vorig jaar aangekondigd. Vanaf 2024 mogen supers in Nederland geen sigaretten meer verkopen. En een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn.

Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bruine pakjes om roken te ontmoedigen: werkt dat ook bij andere producten?

Jaarlijks 20.000 doden

Zo wil de overheid jongeren en gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen en worden impulsaankopen voorkomen. Eerder zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten om diezelfde reden uit het zicht gehaald bij onder meer supermarkten.

Door roken of meeroken, als je rook van anderen inademt, overlijden jaarlijks veel mensen. Naar schatting gaat het om ongeveer 20.000 mensen per jaar.

Bekijk ook: zelfs sigarettenfabrikant wil dat we stoppen met roken

Sigarettenfabrikant Philip Morris wil dat we stoppen met roken. Sterker nog: het bedrijf wil dat er een sigarettenverbod komt. Maar is dat nou oprecht of toch vooral voor de bühne? En wat doet Philip Morris dan allemaal?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore