Fraude

GGD: steeds meer aanbieders valse prik- en testbewijzen

30 september 2021 18:31 Aangepast: 30 september 2021 18:41
Controle van de QR-code Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Er zijn steeds meer aanbieders van valse coronavaccinatie- en testbewijzen. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten. De GGD maakt zich hier zorgen over. "Hier is blijkbaar een markt voor", zegt een woordvoerder.

"We zien een toenemend aantal zaken langskomen", vertelt ze. Om hoeveel gevallen per week het gaat, kan ze niet zeggen. Wel legt ze uit dat een speciaal team dat onder meer sociale media in de gaten houdt 'iedere dag vele berichten' voorbij ziet komen.

Melden bij politie

Het gaat dan om berichten op bijvoorbeeld Instagram of Snapchat van mensen die vervalste vaccinatie- of testbewijzen aanbieden. Van die berichten maakt de GGD melding bij de politie. "En we zien ook wel gebeuren dat mensen bijvoorbeeld via Twitter zelf contact zoeken met de politie om melding te maken van zo'n aanbieder."

"Wat ook geregeld gebeurt, is dat er iemand contact opneemt met een GGD met het verhaal dat het niet lukt om het vaccinatiebewijs om te zetten in een QR-code. Als diegene het vaccinatiebewijs dan toestuurt, zien we dat het om een vervalsing gaat." Dat kan de GGD zien aan het bewijs zelf. Ook kan uit de administratie blijken dat iemand nooit op de vaccinatielocatie is geweest. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees nu:

Omvang van fraude met vaccinatiebewijzen nog onduidelijk

Van dit soort gevallen doet de GGD aangifte van valsheid in geschrifte bij de politie. Die laat weten dat niet altijd direct duidelijk is of het om een strafbaar feit gaat. "Ook kunnen we niet altijd vervolgonderzoek doen omdat er soms te weinig aanknopingspunten zijn", zegt een politiewoordvoerder.

De politie zet op dit moment geen extra capaciteit in op het opsporen van handelaren in valse coronatoegangsbewijzen. "We behandelen dit niet anders dan andere eventuele fraudezaken."

Fraude GGD-medewerkers

Vorige week werd bekend dat ook verschillende GGD-medewerkers zelf verdacht worden van fraude met vaccinatiebewijzen. De politie hield daar tot dusver één verdachte voor aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met valse testuitslag naar de club: 'Zo is het niet meer veilig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore