Coronatoegangsbewijs

Rechter: restaurant Waku Waku in Utrecht blijft dicht

30 september 2021 17:44 Aangepast: 30 september 2021 18:17
Beeld © AS Media

Restaurant Waku Waku in Utrecht blijft voorlopig gesloten. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. De gemeente sloot het etablissement dinsdag omdat de eigenaren hun gasten niet willen controleren op een coronatoegangsbewijs. Dat is sinds zaterdag verplicht.

Waku Waku wil gasten niet controleren omdat daarmee gediscrimineerd zou worden en heeft aangegeven ook niet van plan te zijn dat te doen. Volgens de rechter heeft de burgemeester gerechtvaardigd ingegrepen. De huidige controlemaatregel is door de minister van Volksgezondheid ingevoerd ter bestrijding van het coronavirus en de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving.

Inperking grondrechten

Volgens Waku Waku is de maatregel een inperking van grondrechten en wordt er met twee maten gemeten: bijvoorbeeld supermarkten en warenhuizen, waar ook veel mensen samenkomen, hoeven niet te controleren. Bekijk hier het betoog van Waku Waku, eerder vandaag in de rechtbank:

De rechter is niet degene die bepaalt wat de beste manier is om de pandemie te bestrijden, aldus de rechter in zijn uitspraak. "Wat de rechter doet is toetsen of de maatregelen van de minister redelijk zijn."

Enorm teleurgesteld

Waku Waku stelt terechte vragen over het huidige beleid, vindt hij, maar de minister mocht één lijn trekken voor alle restaurants. Die lijn is het laten vervallen van de 1,5 meter-regel en daarvoor in de plaats het controleren van een toegangsbewijs.

De eigenaren van het restaurant zijn 'enorm teleurgesteld', laten zij via hun woordvoerder weten. "Ze gaan zich een paar dagen terugtrekken, maar zijn nog niet klaar en blijven strijden." De woordvoerder laat weten dat er naar vervolgstappen gekeken wordt. Beroep tegen de uitspraak is overigens niet mogelijk.

De eigenaren van het veganistische restaurant Waku Waku lieten eerder deze week weten hun gasten niet te controleren op het verplichte coronabewijs.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter besluit einde middag of Utrechts restaurant Waku Waku dicht blijft

De uitspraak is voor burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht een bevestiging dat de gemeente juist heeft gehandeld. "Ik ben mij ervan bewust dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden ingrijpend zijn. Ze zijn er in het belang van ons allemaal en wij moeten ons eraan houden."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore