Ga naar de inhoud
Noodweer

Bliksem doodt zeven paarden: 'Ik wist meteen dat het mis was'

De door de bliksem getroffen paarden. Beeld © Sjaak Ogier

Aan de manier waarop de paarden gistermiddag tijdens een felle bui door de wei stormden, zag Sjaak Ogier direct dat er iets niet in de haak was. "Als het begint te regenen en te hagelen, lopen ze altijd zover als ze kunnen en gaan ze met hun achterwerk naar de regen staan. Maar dit keer liepen er opeens weer paarden terug. Alle kanten op. Dat doen ze nooit."

Een dag nadat zeven paarden zijn gedood door de bliksem, vindt de 64-jarige eigenaar van Paardenrusthuis Ogier in Maarheeze het nog steeds moeilijk om te geloven wat er is gebeurd. 

Noodweer barst los

Even voor twee uur 's middags was hij op het land bezig met voer toen het noodweer losbarstte. "Toen de paarden zo wegliepen", zegt Sjaak Ogier, "zagen we hoopjes liggen. Ik wist het meteen al: dit is mis. Zo'n onweer heb ik nog nooit gezien. Nog nooit."

Zijn paardenrusthuis biedt plaats aan oude én jonge dieren. "De paarden uit deze groep waren 8 tot 22 jaar oud. Ze zijn eigendom van particulieren. Die hebben het paard vaak als hobby gehouden en willen het een goed thuis geven als ze zelf moeten verhuizen of kleiner gaan wonen."

Voetballers
Lees ook:
Voetballers in ziekenhuis na blikseminslag: 'Zag overal vonkjes op mijn lichaam'

Het kan ook gaan om paarden die oud zijn en niet meer bereden kunnen worden, vertelt Ogier. "Dan heb je de keus tussen euthanasie of ze hier een goed leven gunnen. Paarden die nog wel kunnen rijden, worden hier soms door hun eigenaar nog bereden."

Andere paarden van slag

Na de blikseminslag nam hij direct contact op met de eigenaren. "Sommigen konden het niet geloven. Iedereen is langsgekomen, zelfs iemand uit Amsterdam reed hier meteen naartoe. Normaal komen ze één of twee keer in de drie maanden, nu stonden ze gelijk op de stoep. Echt erg."

Ook het drachtige paard van zijn dochter is omgekomen door de inslag, zegt Ogier. "Ze is pas vijftien, ze beseft het nog niet echt." Andere paarden zijn van slag. "Sommige hadden een maatje. Dat moeten ze nu missen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update