Jong vrouwtje

Gewonde walrus in haven van Harlingen: 'Laat het dier met rust'

30 september 2021 13:23 Aangepast: 12 oktober 2021 11:49
Gewonde walrus in haven van Harlingen. Beeld © ANP

Op de oever van de Zuiderpier in de haven van Harlingen is vanochtend een gewonde walrus opgedoken. Volgens de Dierenambulance gaat het om het jonge vrouwtje dat vorige week - voor het eerst in 23 jaar - werd gezien op het strand van Schiermonnikoog.

Deskundigen vragen om het dier met rust te laten, in de hoop dat de walrus uit zichzelf terugzwemt naar zee. Ook worden toeschouwers opgeroepen op ruime afstand te blijven.

Lang geleden 

Het was vorige week maandag voor het eerst in 23 jaar dat er een walrus werd gezien op de Nederlandse kust. De zeezoogdieren horen eigenlijk thuis in het noordpoolgebied. Het vrouwtje dat nu in Harlingen ligt uit te rusten is een uitzondering. Ze is eerder al gezien in Denemarken, Duitsland en bij Den Helder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijzonder: walrus gespot op een zandbank bij Schiermonnikoog

Het dier is om tot nu toe onduidelijke redenen ver afgedwaald en onderweg gewond geraakt. Het zou gaan om 'oppervlakkige verwondingen' aan de voorpoten. Volgens de artsen lijken de wonden goed te herstellen en heeft het dier ze al in Duitsland opgelopen. De walrus zou in goede conditie zijn.

Kan zichzelf redden

Volgens het Zeehondencentrum kan het zeezoogdier zichzelf redden en is het nog in staat om grote afstanden te zwemmen. Het dier kan niet opgevangen worden in het centrum. Dat is lang geleden één keer geprobeerd, maar was geen succes.

De honderden kilo's zware walrus was veel te groot voor de opvangbassins en klom met gemak over alle hekken heen. "Gelukkig kunnen walrussen heel goed de weg naar huis vinden. Onlangs is nog een walrus via Ierland en Spanje teruggezwommen naar de Noordpool", zegt een medewerker van het centrum.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje zeehond gespot in Waddenzee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore