Kort geding

Rechter besluit einde middag of Utrechts restaurant Waku Waku dicht blijft

30 september 2021 11:39 Aangepast: 30 september 2021 11:50
Demonstranten bij het restaurant Waku Waku in Utrecht, eerder deze week. Beeld © ANP

De rechtbank doet vanmiddag om 17:30 uur uitspraak over de vraag of het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat door de gemeente werd gesloten omdat zij niet meewerkten aan de coronamaatregelen, dicht moet blijven. Dat zei de rechter vanmorgen tijdens het kort geding.

De gemeente had het restaurant begin deze week gesloten, nadat de eigenaren van Waku Waku zaterdag hadden geweigerd de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren. 

Bij de rechtbank in Utrecht vind vandaag een kort geding plaats waarin restaurant Waku Waku de sluiting van het etablissement door de gemeente aanvecht. 

'Discriminatie'

De eigenaren van het restaurant, Floris Beukers en Naphassa Parinussa, waren aanwezig bij de zitting. Bij de start van de zaak vertelden zij aan de rechter waarom ze de sluiting van hun restaurant aanvechten: 

Te zwaar middel

Volgens de advocaat van het restaurant is Waku Waku een 'goedlopend, net restaurant dat zich tijdens de coronacrisis altijd aan de regels hield'. "Maar met de invoering van het coronatoegangsbewijs is voor cliënten een belangrijke grens overschreden.''

'Keuzevrijheid'

De gemeente gaf tijdens de zitting aan dat 'iedereen een keuze heeft'. "Ook als je er wel voor kiest om met een QR-code naar een restaurant te gaan. Dan kun je vaccineren, of een test laten doen. Die keuzevrijheid ligt bij iedere Nederlander zelf."

De gemeente zegt dat ze van ondernemers verwachten dat ze zich aan de wet houden, 'of ze het daar nou mee eens zijn of niet'. "Als dat niet gebeurt, heeft dat gevolgen voor de bedrijfsvoering en kan dat betekenen dat een zaak gesloten moet worden."

Demonstratie

De afgelopen dagen kwamen al honderden steunbetuigers en demonstranten af op het veganistische restaurant dat weigert het coronabewijs van zijn gasten te controleren. Dit leverde overlast op voor het verkeer en de omliggende bedrijven. Op onderstaande beelden is te zien dat er gisteren ruim tweehonderd demonstranten stonden op het terras en in de omgeving van het restaurant:

Jaarbeurs

Gisteren besloot de gemeente daarom de demonstraties op de stoep van het restaurant niet langer toe te staan, wegens overlast voor omliggende (horeca)bedrijven en voor het verkeer. Demonstreren mocht alleen nog op het Jaarbeursplein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie ingezet bij Utrechts restaurant, tientallen demonstranten ondanks verbod

De politie hield gisteravond voor restaurant Waku Waku tientallen mensen aan die weigerden weg te gaan naar de nieuwe aangewezen demonstratieplek.

Crowdfunding

Een crowdfundingsactie om het restaurant te steunen, heeft inmiddels ruim twee ton opgeleverd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tonnen voor restaurant dat coronacheck weigert: komt dat geld goed terecht?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore