Traag en complex

Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire schiet niet op

30 september 2021 05:51 Aangepast: 30 september 2021 11:14
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat traag en is complex. Sinds de vorige voortgangsrapportage in juni zijn de dossiers van 1600 ouders volledig afgehandeld, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws.

In totaal hebben nu 4000 gedupeerden zo’n integrale beoordeling gehad, staat in de achtste voortgangsrapportage die vandaag naar de Tweede Kamer gaat. Dat zijn er veel minder dan gepland.

'Kost tijd'

Voor de zomer zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) al dat een integrale beoordeling van de individuele gevallen 'echt tijd kost'. Ze waarschuwde dat het waarschijnlijk niet zou lukken dit jaar ruim 8000 dossiers helemaal af te handelen, zoals eerder het voornemen was. 

Een deel van de 1600 zaken die in de zomer zijn afgehandeld, zou bovendien versneld zijn afgedaan. Verwacht wordt dat het tempo de komende tijd eerder omlaag dan omhooggaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Persoonlijk excuus kabinet aan gedupeerden toeslagenaffaire: 'Veel leed veroorzaakt'

Mede op aandringen van de Tweede Kamer zijn deze zomer experimenten gedaan met de volledige afhandeling van zaken in één dag. Het idee was dat de gedupeerde met alle documentatie langskomt en dan dezelfde dag nog uitsluitsel krijgt. De voortgangsrapportage moet duidelijk maken of deze aanpak succesvol is en breder kan worden ingevoerd.

'Ik ga geen mensen belazeren'

Compensatie gaat in twee stappen. Iedereen die is erkend als gedupeerde van de toeslagenaffaire, krijgt ter compensatie van het aangedane leed een bedrag van 30.000 euro. Wie meer dan 30.000 euro aan toeslagen onterecht heeft moeten terugbetalen, kan daarna een integrale beoordeling krijgen van zijn of haar dossier.

Er hebben zich al tienduizenden mensen gemeld als gedupeerde. Duidelijk is al wel dat de afhandeling nog heel lang gaat duren. Een deel van de ouders heeft ook nog geen lichte toets gehad, die wordt gedaan voordat de 30.000 euro wordt uitgekeerd.

"Ik kan geen toezegging doen over wanneer het klaar is, ik ga geen mensen belazeren", zei demissionair premier Rutte daarover vorige week tijdens het debat van de Algemene Beschouwingen. "De situatie is zo complex dat er geen datum op te plakken is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kosten toeslagenaffaire lopen op tot 5 miljard euro

Extra vergoeding

Als je zaak eenmaal volledig is beoordeeld, kan je ook nog naar de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Die kijkt of een extra vergoeding is voor vervolgkosten, als je door de toeslagenellende bijvoorbeeld je huis of je baan bent kwijtgeraakt, je opleiding niet hebt kunnen afmaken of te kampen hebt gehad met psychische problemen.

Chiara is een van de gedupeerden die al maanden wacht op een schadevergoeding: 

Opnieuw loopt de afhandeling van de toeslagenaffaire vast. Gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde toeslagen gecompenseerd. Maar een deel van hen wil ook vervolgschade vergoed hebben.

Enkele weken geleden werd al bekend dat de zaken zich opstapelen en dat het met het huidige tempo nog jaren en jaren gaat duren voordat iedereen die zich bij de CWS meldt uitsluitsel heeft.

Rapport over memo

Tegelijk met de publicatie van de voortgangsrapportage verschijnt ook het langverwachte PWC-onderzoek naar het mysterieuze verdwijnen van het memo-Palmen. In dit interne stuk van de Belastingdienst, dat stamt uit 2017, wordt de toeslagenaffaire al omschreven.  Het advies luidt om gedupeerde ouders te compenseren, maar daar wordt noch in 2017 noch in 2019 - als het memo weer opduikt - iets mee gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een explosief memo verdween om staatssecretaris Menno Snel te redden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore