Waku Waku

Politie ingezet bij Utrechts restaurant, tientallen demonstranten ondanks verbod

29 september 2021 20:01 Aangepast: 29 september 2021 20:05
De politie staat voor het restaurant Waku Waku Beeld © ANP

De politie is met veel agenten aanwezig voor restaurant Waku Waku in Utrecht, sinds de gemeente vanmiddag heeft verboden om op de stoep van het bedrijf te demonstreren. De gemeente heeft daarvoor het Jaarbeursplein aangewezen.

Aan het begin van de avond stonden tientallen betogers voor het restaurant en de politie besloot in te grijpen. 

De politie laat weten ruim twintig demonstranten te hebben aangehouden. Zij weigerden na meerdere bevelen naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarsbeursplein te gaan. De betogers werden in bussen afgevoerd. Anderen vertrokken na de eerste waarschuwing wel.

Overlast

De afgelopen dagen kwamen al honderden steunbetuigers en demonstranten af op het veganistische restaurant dat weigert het coronabewijs van zijn gasten te controleren.  Dit leverde overlast op voor het verkeer en de omliggende bedrijven. Op onderstaande beelden is te zien dat er gisteren ruim tweehonderd demonstranten stonden op het terras en in de omgeving van het restaurant:

Om dit soort taferelen te voorkomen, mag voortaan dus alleen nog worden gedemonstreerd op het Jaarbeursplein. Daar verzamelden vanmiddag ook een aantal betogers. 

De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente lieten vanmiddag weten bang te zijn voor wanordelijkheden. "Het risico op verstoringen van de openbare orde neemt toe naarmate de situatie langer voortduurt. De beslissing is per brief gecommuniceerd aan de ondernemers van de betreffende horecagelegenheid en de andere initiatiefnemers van de demonstratie", zegt burgemeester Sharon Dijksma.

'Symbolisch' geopend

De sloten van het restaurant werden gisterochtend vervangen door de gemeente, nadat de eigenaren van Waku Waku zaterdag hadden geweigerd de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren. Toch ging het restaurant gisteravond deels open. De sloten van het restaurant zouden zijn geforceerd, waarna de deur onder luid applaus werd opengeduwd. Volgens een woordvoerder van het restaurant ging het om een 'symbolische' opening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steunbetuiging Waku Waku ten einde: opkomst van zeker 200 mensen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore