Ga naar de inhoud
Verdacht gedrag

Haags raadslid niet langer verdacht van voorbereiden 'ernstig misdrijf'

Arnoud van Doorn Beeld © ANP

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn wordt niet langer verdacht van het voorbereiden van een ernstig misdrijf. Het Openbaar Ministerie heeft zojuist bekendgemaakt dat de 55-jarige Hagenaar niet langer verdachte is.

Van Doorn werd zondag opgepakt en maandag na verhoor vrijgelaten, meldt het OM.

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) hield Van Doorn aan omdat hij zich 'verdacht gedroeg in de nabijheid van de premier'. Hij werd vervolgens in verzekering gesteld met als verdenking: 'poging inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden'.

Niets gebleken

Uit het politieonderzoek is niets gebleken dat de verdenking ondersteunt. Gisteren reageerde zijn advocaat al met de mededeling dat het OM 'een modderfiguur' sloeg. "Van Doorn werd opgepakt omdat hij op een plek was waar zijn moeder in buurt woont. Hij wist totaal niet dat premier Rutte daar ook aanwezig was." 

Mark
Lees ook:
Mark Rutte geobserveerd door spotters: zo worden zij herkend

Van Doorn zit in de gemeenteraad in Den Haag voor de Partij van de Eenheid, maar werd landelijk bekend omdat hij zich als lid van de PVV bekeerde tot de islam.  

Deze week werd bekend dat premier Rutte al een tijd extra beveiligd wordt, omdat er vermoedelijke 'spotters' in zijn buurt zijn gezien. Dat zijn mensen die in opdracht van de georganiseerde misdaad iemand observeren, als voorbereiding op een moordaanslag.