Ga naar de inhoud
Voorarrest verlengd

Negen terreurverdachten Eindhoven blijven vastzitten

De antiterreureenheid van de politie bij een andere actie Beeld © ANP

Het voorarrest van de negen mannen die vorige week werden aangehouden in Eindhoven op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf is met twee weken verlengd. De verdachten van 18 tot 31 jaar oud zouden volgens het Openbaar Ministerie sympathiseren met het gedachtegoed van terreurorganisatie IS.

De verdachten hebben allen een Nederlandse nationaliteit. Acht zijn in Nederland geboren, de laatste in Afghanistan. 

'Nederland op het oog'

Justitie heeft nog nauwelijks iets losgelaten over wat de negen van plan waren. Formeel luiden de verdenkingen tegen hen: lidmaatschap van een terroristische organisatie, het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en het volgen van van terroristische training. 

"We gaan er vanuit dat ze Nederland op het oog hadden voor de aanslag", zei Wim de Bruin van het OM al eerder. "Het onderzoek is deze zomer pas gestart, de mannen zijn relatief snel aangehouden. Het onderzoek richt zich nu op wat de plannen of bedoelingen waren."

Negen
Lees ook:
Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

Hun advocaten mogen niks naar buiten brengen, omdat de verdachten in volledige beperkingen zitten. Eerder liet wel al een een van de advocaten weten dat het wat hem betreft een 'storm in een glas water' was. 

Woningen doorzocht

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten afgelopen donderdag zijn zogenoemde gegevensdragers in beslag genomen. Dat zijn bijvoorbeeld telefoons, usb-sticks of harde schijven.