Deelname criminele organisatie

Voorzitter zelfdodingsclub opgepakt vanwege hulp bij zelfdoding

29 september 2021 13:08 Aangepast: 29 september 2021 15:03
Jos van Wijk, voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil. Beeld © ANP

De politie heeft de voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil, Jos van Wijk, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

In het onderzoek wordt volgens justitie 'ook gekeken naar de rol van van de Coöperatie Laatste Wil (CLW)'. De coöperatie is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het OM de CLW niet aanduidt als criminele organisatie. "Wij verdenken de persoon die vandaag is aangehouden van deelneming aan een criminele organisatie, en we doen een strafrechtelijk onderzoek waarin ook wordt gekeken naar de rol van de CLW. Daarmee zeggen wij niet dat de CLW een criminele organisatie is", onderstreept het OM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindhovenaar verdacht van hulp bij zelfdoding bij meerdere mensen

Aantal gevallen

De woning van Van Wijk is gisteren doorzocht, aldus het OM. Elders in het land is ook een woning doorzocht. Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van een aantal recente gevallen van zelfdoding, zegt het OM.

Over hoeveel gevallen het gaat wil justitie in dit stadium nog niet kwijt, ook niet waar en wanneer deze zich hebben voorgedaan. "Het onderzoek loopt", aldus een woordvoerder. "Meer informatie willen we om die reden nu niet verstrekken."

Veel pijn

De advocaat van Van Wijk, Tim Vis, is teleurgesteld dat het OM deze stap heeft genomen.

"Bovendien neemt Jos apert afstand van het idee dat sprake zou zijn van een criminele organisatie. De CLW handelt binnen de kaders van de wet, beijvert zich juist om de wettelijke mogelijkheden te verruimen en is daarover - ook naar het OM - transparant. Het doet Jos veel pijn dat hiermee de 27.500 leden van de CLW worden gecriminaliseerd. We zien de uitkomst van dit onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Arrestatie na verkoop zelfmoordpillen

In juli arresteerde de politie een 28-jarige man uit Eindhoven op verdenking van verkopen van 'zelfmoordpillen' aan honderden mensen. Hij was ook lid van Coöperatie Laatste Wil.

Volgens justitie zijn tenminste zes mensen overleden aan het door de man verstrekte middel. Het onderzoek tegen de man kwam op gang na het overlijden van een vrouw in Best, in mei van dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leden Coöperatie Laatste Wil: 'zelfmoordpoeder' moet legaal worden

Coöperatie Laatste Wil

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) is in 2013 opgericht en heeft naar eigen zeggen ruim 26.500 leden. Volgens de organisatie willen ze een zogeheten laatstewilmiddel verstrekken aan mensen die een einde aan hun leven willen maken. Dit is echter wettelijk verboden. "Het verstrekken van een laatstewilmiddel wordt gezien als 'hulp bij zelfdoding' en is strafbaar. De CLW zet zich ervoor in om de wet op dit punt te veranderen", schrijft de organisatie op zijn site.

Zolang dit niet is toegestaan wil de organisatie zijn leden informeren over chemische middelen die legaal verkrijgbaar zijn en gebruikt kunnen worden als zelfdodingsmiddel. De CLW wil echter dat dit 'zorgvuldig en veilig' gebeurt. De coöperatie geeft informatie over onder andere betrouwbaarheid van middelen, bijwerkingen, het veilig opbergen van het spul en hoe er gezorgd kan worden voor nabestaanden.

Vorige maand stopte de CLW per direct met huiskamerbijeenkomsten. De organisatie kreeg signalen dat leden elkaar mogelijk levensbeëindigende middelen zouden verstrekken. Tegen een lid van de coöperatie loopt een strafrechtelijk onderzoek omdat hij op grote schaal 'zelfmoordpoeder' zou hebben verstrekt aan mensen.

De organisatie kwam eerder ook in opspraak nadat ze aan leden de naam had verstrekt van een dodelijk conserveermiddel. Het legaal verkrijgbare middel zou zeer effectief zijn als alternatief euthanasiemiddel. Het Openbaar Ministerie (OM) deed in 2018 al onderzoek naar de gedragingen van de CLW.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste Wil niet vervolgd voor hulp bij zelfdoding

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore