Ga naar de inhoud
'Nu doorpakken'

'Stop met gif dat bijen doodt': miljoen handtekeningen voor burgerinitiatief

We zetten ons steeds meer in voor de bij. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Opluchting bij Europese natuurorganisaties: vóór 1 oktober moesten een miljoen mensen een handtekening zetten onder een petitie om bijengif terug te dringen. Dit aantal is gehaald. Europa moet nu serieus gaan nadenken over het uitbannen van landbouwgif.

"We zijn heel blij", zegt Jaap Molenaar van de Bijenstichting. Het was de afgelopen dagen best spannend of het miljoen gehaald zou worden. "Omdat het gaat om een burgerinitiatief moesten mensen allerlei persoonlijke informatie delen zoals geboorteplaats en geboortedatum, door alle privacyschandalen hoorden wij ook wel van mensen: ik doe hier niet aan mee."

Die persoonlijke gegevens heeft de Europese Unie nodig om de echtheid te controleren. Dat gaat de komende tijd gebeuren. Natuurorganisaties roepen daarom op om vandaag en morgen nog de petitie te ondersteunen om op een veilig aantal uit te komen - voor het geval een deel van de registratie niet klopt.

80 procent minder gif

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief 'Red bijen en boeren' willen dat het gebruik van synthetische pesticiden in 2030 met 80 procent is afgenomen. In 2035 moeten er helemaal geen pesticiden meer worden gebruikt.

"Het Europese landbouwsysteem zit op een dood spoor", zegt Molenaar. Volgens hem worden boeren door supermarkten gedwongen om zo goedkoop mogelijk te produceren, waardoor het vrijwel onmogelijk is om over te stappen op een duurzame manier van landbouw - zonder gif. "Terwijl er gigantische winsten worden behaald bij die supermarkten. Die opbrengsten moeten echt verschuiven."

Bollentelers
Lees ook:
Bollentelers gebruiken verboden landbouwgif nog steeds

Molenaar denkt dat steeds meer mensen bewust worden van de rol van de bij: 70 procent van de planten in onze voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving door insecten, zegt hij. Ook de nadelen van het gebruik van pesticiden staan 'enorm in de belangstelling'.

Onterecht goed bezig

Al denken consumenten soms onterecht goed bezig te zijn. Afgelopen maand bleek bij een laboratoriumtest in opdracht van tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat zelfs 'bijvriendelijke' planten uit natuurcentra vol met gif zitten. "12 van de 14 planten bleken juist niet-bijvriendelijk." Ook mensen die bloembollen kopen en denken goed bezig te zijn, hebben het meestal mis. Die zijn vaak bespoten - bloembollen als gifbollen. "Als je bloembollen koopt, kijk dan of die biologisch geteeld zijn."

Het doel om landbouwgif uit te bannen, moet nu verplicht worden behandeld door de Europees Commissie. "Het komt echt op de agenda. Maar we moeten wel doorpakken en druk op de ketel houden bij alle partijen van: 'jongens, behandel het ook serieus'. Strééf ook echt naar dit doel. Deze actie is nog lang niet over. Nu nog even duimen dat we voldoende handtekeningen hebben."

Zie ook: zijn bijen de weg kwijt?

00:54
Zijn bijen de weg kwijt? Gps moet uitvinden waarom populatie afneemt