Ga naar de inhoud
Video op social media

5 jaar later: in Amsterdam ontvoerde peuter Insiya nog steeds vast in India

Insiya met haar vader Shehzad op een door hem verspreide foto.

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat in Amsterdam-Oost het toen 2-jarige meisje Insiya werd ontvoerd toen ze bij haar oma was. De organisatie die Insiya probeert terug te halen uit India, heeft op sociale media een video gepubliceerd om de zaak weer onder de aandacht te brengen.

Volgens de organisatie  Team Bring Insiya Back is het meisje een Nederlands staatsburger en wordt zij illegaal vastgehouden in India. In 2016 liet haar vader haar ontvoeren. De ontvoerders zijn hiervoor veroordeeld tot celstraffen.

Bekijk hier de video:

Geen contact

Ook de vader werd vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld, tot negen jaar gevangenisstraf. Hij was niet aanwezig bij de zitting. Hij weigert het meisje aan Nederland uit te leveren. De moeder van het meisje krijgt geen contact met haar.

In het filmpje worden de gebeurtenissen rond het meisje opgesomd. "De ontvoering en jarenlange gijzeling van Insiya heeft niet alleen publieke verontwaardiging nodig. Insiya heeft herstel nodig", stellen de makers in de film.

Gerechtshof
Lees meer
Gerechtshof beveelt onmiddellijke aanhouding vader ontvoerde Insiya

Bevel gevangenneming

Het gerechtshof Amsterdam eiste eerder deze maand dat Shehzad Hemani, de vader van Insiya, onmiddellijk wordt opgepakt. De man is op dit moment op de vlucht in India. Het hof heeft daarom een zogeheten bevel gevangenneming afgegeven. Om onduidelijke redenen was dit tot op heden niet geregeld, waardoor de man zich relatief vrij kon bewegen.

Met het bevel kan Hemani gesignaleerd en ook aangehouden worden, mocht hij zich naar een ander land verplaatsen. Het Openbaar Ministerie kan ook een uitleveringsverzoek doen aan India, maar van het land is bekend dat zij geen onderdanen uitleveren. Hemani heeft de Indiase nationaliteit.

Moeder
Lees meer
Moeder ontvoerde Insiya: 'Stoppen is geen optie'