Ga naar de inhoud
Gevaarlijke situaties

We kunnen het niet laten: even een appje of sms lezen in verkeer

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Even snel een appje of sms lezen als we in de auto, op de fiets of scooter zitten? Het blijkt verleidelijk te zijn. Zeven op de tien Nederlanders kijken op hun telefoon bij het ontvangen van een berichtje, terwijl dat meestal helemaal niet belangrijk blijkt te zijn.

Dat blijkt uit het Social Media Dagboekonderzoek dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werd uitgevoerd, schrijft De Telegraaf. De meeste mensen die ernaar gevraagd werden, zeggen de berichten niet te beantwoorden, maar even lezen doen we dus meestal wel. 

Ongelukken

In de helft van de gevallen leidt het tot slingeren, langzamer rijden of het missen van een afslag. Ook is het soms de oorzaak van een ongeluk. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de bewustwordingscampagne 'MONO' van IenW.  

Boete
Lees ook:
Boete telefoongebruik achter stuur flink hoger, iets te hard rijden juist goedkoper

Wat blijkt is dat de berichten die worden ontvangen in de meeste gevallen (84 procent) als onbelangrijk worden gezien en, zo vindt een grote meerderheid (94 procent), niet het risico van een boete waard. Toch blijft het verleidelijk om even te kijken als de telefoon klinkt of trilt. 

Gevaarlijke situaties

Jongeren doen het vaker dan ouderen, concludeerden de onderzoekers. De berichten onderweg gaan vaak over sociale contacten, afspraken en familie, of het zijn gesprekken in groepsapps. Een klein deel, 15 procent, zegt de berichten ook te beantwoorden. 

"Dit onderzoek laat zien dat veruit de meeste berichten die je tijdens het rijden op de fiets of in de auto krijgt heel goed kunnen wachten", zegt minister Barbara Visser van IeW. "Ook al ben je nieuwsgierig als je een bericht ontvangt, besef dat het lezen en beantwoorden ervan tot gevaarlijke situaties leidt."

Automobilist
Lees ook:
Automobilist hardleers: 'We denken oprecht dat we kunnen gamen achter het stuur'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update