Nieuwe ronde overleg

Cruciale dag voor slepende formatie: Remkes wil conclusies trekken

29 september 2021 04:12 Aangepast: 29 september 2021 12:33
Vandaag zullen niet alleen de leiders van VVD, CDA en D66, maar ook die van zes andere partijen worden onthaald door Remkes (rechts). Beeld © ANP

Het is vandaag een belangrijke dag in de kabinetsformatie. Informateur Johan Remkes ontvangt maar liefst negen partijen om een doorbraak te forceren. Maandag meldde Remkes al na een lange dag van overleg tussen VVD, D66 en CDA dat hij vandaag conclusies wil trekken.

Niet alleen de zes middenpartijen VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie zijn uitgenodigd, ook de SGP, Volt en Liane den Haan schuiven aan, want de vorming van een 'traditioneel minderheidskabinet' is niet meer mogelijk, schreef Remkes gisteren al in een brief aan de Tweede Kamer. 

Klemmend beroep

Remkes deed toen een klemmend beroep op de verschillende partijleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en 'in gesprek te gaan over de bereidheid, mogelijkheden en vormen van constructieve samenwerking die ertoe zouden kunnen leiden dat op zo kort mogelijke termijn een nieuw kabinet gevormd kan worden.' 

Remkes sprak de afgelopen tijd met VVD, D66 en CDA over een minderheidskabinet, na opdracht van de Tweede Kamer. Vooral de liberale partijen werden steeds minder enthousiast over het vooruitzicht van een minderheidskabinet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Remkes: minderheidskabinet niet mogelijk, laatste poging met negen partijen

Waar vandaag over gesproken gaat worden is een zogenoemd extraparlementair kabinet. Remkes zinspeelde eerder op 'creatieve oplossingen' die nu nog overblijven, waarmee hij op de variant zou doelen.  

Wat is een extraparlementair kabinet?

Een extraparlementair kabinet is een kabinet dat niet werkt op basis van een regeerakkoord tussen verschillende partijen in de Kamer. Het bestaat uit bewindslieden die wel of niet tot een politieke partij behoren en samenwerken op basis van onderlinge afspraken of een beleidsprogramma waaraan partijen in de Tweede Kamer niet gebonden zijn.

Een voorbeeld zou kunnen zijn een romp van VVD, D66 en CDA, aangevuld met ministers en staatssecretarissen die geen lid zijn van die partijen, maar juist van andere partijen. Die maken dan geen deel uit van het kabinet, en zijn op die manier ook nergens aan verbonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de creatieve oplossing waar Johan Remkes op doelt om de formatie te redden

Maar mocht het van die variant komen, dan weet niemand nog precies hoe die eruit zou moeten gaan zien, en welke bewindslieden betrokken worden. Veel fracties reageerden dan ook verbaasd op de samenstelling van partijen die Remkes wil uitnodigen.

Voor hen is niet duidelijk wat bedoeld wordt met een extraparlementair kabinet en meerdere partijen willen eerst afwachten wat Remkes wil. Sommige partijen, bijvoorbeeld PvdA en GroenLinks, hebben al gezegd dat ze geen gedoogsteun willen geven en geen bewindslieden zullen leveren. Datzelfde deed de SGP. 

Voorstel Kaag

Een andere optie die mogelijk nog op tafel ligt, is de variant die D66-leider Sigrid Kaag afgelopen zondag opperde. Zij stelde voor te onderhandelen met VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Daarbij sluit ze ook een voortzetting van de huidige coalitie (VVD, D66, CDA, CU), niet uit. 

Als de partijen er opnieuw niet uitkomen, lijkt er weinig anders te resteren dan dat Remkes zijn opdracht teruggeeft en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag praat met ChristenUnie, maar: 'Dat is nog geen doorbraak'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore