Ga naar de inhoud
'Onveilige situatie'

Steunbetuiging Waku Waku ten einde: opkomst van zeker 200 mensen

Demonstranten bij restaurant Waku Waku in Utrecht. Beeld © ANP

Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku ging gisteravond toch deels open. Het restaurant kon op honderden steunbetuigingen rekenen. Op het terras en in de omgeving stonden naar schatting tweehonderd mensen.

Rond 23.00 uur was bijna iedereen weer vertrokken. Gedurende de hele avond werden vanuit de deuropening drankjes verkocht. Voor het restaurant stonden tientallen mensen.

Onveilige situatie

Burgemeester Sharon Dijksma riep hen op zich te verplaatsen naar het naastgelegen plein Vredenburg, omdat daar meer ruimte was. De menigte voor Waku Waku veroorzaakte een onveilige situatie op de busbaan, stelde Dijksma. 

Vooral sympathisanten kwamen opdagen. Mensen liepen en stonden op de weg, terwijl de busbaan vrijgehouden moest worden, zodat bussen en hulpverleners de ruimte kregen. De burgemeester gaf daarom een zogeheten aanwijzing af. 

De sloten van het restaurant werden gisterochtend vervangen door de gemeente, nadat de exploitant van Waku Waku weigerde de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren. Eerder was er een gesprek tussen de gemeente en de eigenaren. "Het restaurant is en blijft dicht", liet de gemeente toen weten. "Dat betekent dat er in het restaurant geen gasten meer worden bediend."  

Sloten geforceerd

Toch ging het restaurant gisteravond deels open. De sloten van het restaurant zouden zijn geforceerd, waarna de deur onder luid applaus werd opengeduwd. Volgens een woordvoerder van het restaurant ging het om een 'symbolische' opening. "De omzet valt daarmee niet compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid."

Restaurant
Lees ook:
Restaurant Utrecht dat coronabewijs niet controleert, wil nu terras openen

Waku Waku claimt dat het financieel uitgekleed is. Daarom zijn de eigenaren een crowdfundingsactie begonnen. Om 23.00 uur was gisteren al ruim 190.000 euro binnengekomen.

Gisteren ook open

Burgemeester Sharon Dijksma besloot dat Waku Waku dicht moest, omdat de exploitant afgelopen zaterdag de CoronaCheck-app niet wilde controleren. Toch bleef het restaurant maandag open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie.

Eigenaar Floris Beukers zei dat hij het coronabewijs niet controleert, omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor: hij ziet dat als discriminatie.

Kort
Lees ook:
Kort geding tegen het coronabewijs: hier gaat het over