Ga naar de inhoud
1 op de 10 in basisonderwijs

Aantal pesterijen op school niet verder gedaald: evenveel als in 2018

Illustratief beeld Beeld © ANP

Het percentage kinderen dat gepest wordt, is niet verder gedaald. De aantallen in zowel het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs zijn vrijwel hetzelfde als drie jaar geleden, schrijft demissionair minister van Onderwijs Arie Slob aan de Tweede Kamer. En dat terwijl het percentage kinderen dat gepest werd sinds 2014 juist steeds daalde.

In het middelbaar onderwijs was net als in 2018 een op de twintig kinderen slachtoffer van pesterijen. Op basisscholen ging het om iets meer dan een op de tien, een kleine toename vergeleken met drie jaar eerder.

Slob spreekt van relatief positieve cijfers 'gezien de bijzondere situatie in het onderwijs van het afgelopen schooljaar'. Door de coronapandemie kregen leerlingen lange tijd online les. Maar het percentage basisschoolkinderen dat via het internet werd gepest nam juist af vergeleken met 2018, iets wat het ministerie 'opvallend' noemt.

Flinke
Lees ook:
Flinke stijging meldingen over pesten: 'Bezig met inhaalslag'

De zorgen zijn groter over het pesten van onder meer lbhti-jongeren. Kinderen op het voortgezet onderwijs werden vergeleken met de vorige meting vaker gepest om het uiterlijk, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. 15 procent van alle gevallen waren dit jaar lhbti-gerelateerd, tegenover 11 procent in 2018. "Dit vind ik zorgelijk", schrijft minister Slob.

'Zeer verontrustend'

Hij wijst ook op 'zeer verontrustende' onderzoeksresultaten van de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht waaruit deze maand bleek dat lhbti-jongeren vaker dan heteroseksuele jongeren gepest worden door leerkrachten en ander schoolpersoneel.

Lhbti-jongeren
lees ook:
Lhbti-jongeren gepest door leraren: 'Hij zei dat mijn make-up er niet uitzag'

Het ministerie hoopt dat gesprekken op school over complexe onderwerpen moeten helpen om elkaars problemen beter te begrijpen. "Dit is ook één van de doelen van de wet voor burgerschapsonderwijs die afgelopen juni is aangenomen", zegt het ministerie.

Kindertelefoon

Vorige week meldde De Kindertelefoon nog dat het aantal gesprekken over pesten explosief is gestegen sinds de scholen weer opengingen na de tweede coronalockdown, afgelopen april.

Het aantal gesprekken daarover steeg van gemiddeld 65 naar 98 per dag. Dat is een toename van bijna 50 procent, meldde Stichting De Kindertelefoon.

Bekijk ook: Waarom praten over pesten zo moeilijk is

01:50
Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt?