Kosten test variëren

Niet gevaccineerd? Dit verandert er vanaf 1 oktober als je op vakantie wil

29 september 2021 06:54 Aangepast: 29 september 2021 15:01
(Archieffoto) Beeld © ANP

Tas pakken, test doen en de auto of het vliegtuig in. Het was maandenlang dé manier om op vakantie te gaan. Nu moeten alleen de mensen die niet volledig gevaccineerd zijn vaak nog testen voor een trip. Voor die groep verandert er vanaf 1 oktober iets: de test om op reis te gaan, is niet meer gratis. Vier vragen en antwoorden.

1. Waarom moet je nu gaan betalen?

"Voor afspraken vanaf 1 oktober kunt u terecht bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. Deze kosten betaalt u zelf", is te lezen op de site van de Rijksoverheid. 

Het gratis testen zou oorspronkelijk mogelijk zijn van 1 juli tot 31 augustus, maar dat werd met een maand verlengd. Het idee er achter was dat op 31 augustus nog niet iedereen deze zomer de kans had gehad om volledig gevaccineerd te zijn, maar een vaccinatie of een negatieve test wel door veel landen als voorwaarde werd gesteld om binnen te komen.

Maar nu kán dus wel iedereen gevaccineerd zijn. En daarmee verdwijnt de gratis coronatest om op reis te gaan. De binnenlandse testen voor toegang - bijvoorbeeld om naar een theater of voetbalwedstrijd te kunnen - blijven wel gratis. Na de invoering van het coronabewijs maakten meer mensen weer een prikafspraak, zo is te zien in onderstaande video:

2. Wat kost het?

Dat testen voor de vakantie kan flink in de papieren lopen, maar de kosten van de testen variëren per aanbieder. Bij coronalab kost een PCR-test bijvoorbeeld 69 euro, en een sneltest 39 euro. Bij spoedtest.nl is het 79,95 en bij travelclinic 95 euro voor een PCR-test.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen QR-code maar polsbandje voor kroegentocht Breda: 'Werkt als een trein'

3. Maar wáár kun je dan testen? 

Bij alle commerciële aanbieders van coronatesten kun je straks terecht. Enkele van die aanbieders zijn hierboven al beschreven. Vrijwel alle middelgrote tot grote plaatsen in Nederland hebben wel zo'n plek, maar het zou kunnen dat je dus even moet reizen om een test te doen.

Het zou ook kunnen dat je met een gratis test van Testen voor Toegang of de GGD op reis kunt, maar daar zitten haken en ogen aan, zegt woordvoerder Annerijn Vink van het Ministerie van Volksgezondheid.

"Ten eerste is dat niet de bedoeling en ten tweede weet je daar niet welke test je krijgt, antigeen of PCR. Sommige landen vragen bijvoorbeeld wel specifiek om een PCR-test bij binnenkomst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantievlucht gemist door te late uitslag coronatest: 'Enorm veel stress'

4. In welke landen heb ik een test nodig?

Voor bijna alle landen in Europa heb je op dit moment een coronabewijs nodig, of dat nou een bewijs van vaccinatie of een test is. Niet altijd gaat dat om alle inwoners van ons land.

Neem België: alleen voor reizigers uit Flevoland, Friesland en Zuid-Holland is een PCR-test of vaccinatiebewijs verplicht als je langer dan 48 uur blijft. In Frankrijk hebben alle Nederlanders dan weer een test of vaccinatiebewijs nodig. De ANWB houdt via deze site bij welk coronabewijs waar nodig is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore