'Symbolisch'

Restaurant Utrecht dat coronabewijs niet controleert, wil nu terras openen

28 september 2021 17:31 Aangepast: 28 september 2021 18:06
Demonstranten bij restaurant Waku Waku in Utrecht. Beeld © ANP

Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku is van plan het terras toch te openen. Volgens een woordvoerder van het restaurant gaat het om een 'symbolische' opening. "De omzet valt daarmee niet compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid."

De sloten van het restaurant zijn vanmorgen vervangen door de gemeente, nadat de exploitant van Waku Waku weigerde de CoronaCheck-app van bezoekers controleren. Het restaurant zou vandaag om 13.00 uur opengaan, maar dat ging dus niet.

Er is vanmiddag een gesprek gevoerd tussen de gemeente en de eigenaren van het restaurant. "Het restaurant is en blijft dicht", laat de gemeente weten. "Dat betekent dat er in het restaurant geen gasten meer worden bediend." 

Terras is open

In dit gesprek kwam ook de opening van het terras ter sprake. "De ondernemer gaf aan dat hij zijn terras wil openen om aandacht te vragen voor zijn standpunt en financiële situatie. De gemeente maakt zich zorgen over de risico's voor de openbare orde, maar de ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen." 

Inmiddels is het terras geopend en worden aan de deur drankjes verkocht. 

De deuren van restaurant Waku Waku zijn weer open voor drankjes op het terras. De deuren van restaurant Waku Waku zijn weer open voor drankjes op het terras.

Tientallen mensen voor de deur

Gisteravond en vanmiddag stonden tientallen mensen bij het restaurant aan het Vredenburg in Utrecht. Het gaat vooral om sympathisanten. "We hopen dat hier iedere dag mensen zullen blijven komen", zegt de woordvoerder namens de eigenaren. Ook staat er een aantal tegendemonstranten aan de overkant van de straat.

Inmiddels hebben de eigenaren een crowdfunding geopend. "Onze zaak, waar we zo hard voor hebben gewerkt en zo veel liefde in hebben gestopt, glipt uit onze handen. En waarvoor? Waarom? Omdat wij niet discrimineren. We zijn onthutst. We zijn financieel uitgekleed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrecht vervangt sloten van restaurant dat bezoekers niet wil controleren

Ook staan er agenten en andere handhavers die een praatje maken met mensen die er op de grond zitten. Op sociale media wordt opgeroepen om vanavond rond de openingstijd van Waku Waku weer te gaan demonstreren.  

Om die reden houdt buurrestaurant Kloek haar deuren gesloten. "Ik durf het niet aan om personeel neer te zetten dat aan de deur gaat scannen, terwijl er zo'n grote groep staat die daar erg fel op tegen is", schrijft het bedrijf op Facebook. 

Burgemeester Sharon Dijksma besloot gisteren dat Waku Waku dicht moest, omdat de exploitant afgelopen zaterdag de CoronaCheck-app niet wilde controleren. Toch bleef het restaurant gisteren open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie.

Eigenaar Floris Beukers zei dat hij het coronabewijs niet controleert, omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kort geding tegen het coronabewijs: hier gaat het over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore