'Nijpend probleem'

Te weinig plek op kinderopvang: kinderen moeten soms thuisblijven

29 september 2021 11:59 Aangepast: 29 september 2021 12:46

Kinderopvangorganisaties door het hele land hebben grote moeite om genoeg personeel op de been te brengen om alle kinderen op te vangen. In sommige gevallen moeten kinderen zelfs al thuisblijven, omdat er niet genoeg plek is. Dit speelt landelijk, zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang tegen RTL Nieuws. "Het is een nijpend probleem."

Kinderopvangorganisatie TintelTuin kondigde in een brief naar de ouders deze week aan dat er soms groepen moeten worden gesloten omdat er geen mensen zijn die voor de kinderen kunnen zorgen. Morgen gebeurt dat voor het eerst.

'Mensen van hoofdkantoor voor de groep'

TintelTuin schrijft in de brief dat het een erg heftig besluit is. "Omdat we er willen zijn voor alle kinderen en hun ouders. Helaas is dat in de huidige omstandigheden niet meer elke dag voor iedereen mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw landelijke staking in kinderopvang: 'Niets gedaan aan werkdruk'

Voorzitter Irene Schimmel van de Raad van Bestuur van TintelTuin zegt dat ze al maanden bezig zijn om gaten op te vullen. "Zeker sinds de zomer. Het is niet te doen." Schimmel zegt dat medewerkers overuren draaien, locatiemanagers op de groepen staan en zelfs mensen van het hoofdkantoor draaien mee in de diensten.

Medewerkers met long-covid

Morgen wordt er dus voor het eerst een groep naar huis gestuurd. "We moeten ouders dan teleurstellen. En ik heb voor volgende week nog 30 diensten openstaan. We zijn met man en macht aan het puzzelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gratis kinderopvang 'kwestie van tijd'

Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang zegt dat driekwart van hun leden aangeeft dat de situatie ernstig tot zeer ernstig is. Dat is de uitkomst van een enquête. Ook andere organisaties dan TintelTuin geven in die rondgang aan 'af en toe groepen te moeten sluiten'. Bijlsma: "Het is echt een nijpend probleem."

Versoepelen van regels

Bijlsma geeft aan dat de oplossing niet zomaar voorhanden is. "We moeten oplossingen bij elkaar scharrelen. Maar het tekort speelt ook in zorg, onderwijs, jeugdzorg. We concurreren dus eigenlijk met elkaar tijdens het werven."

Mogelijkheden ziet Bijlsma wel in het iets versoepelen van de huidige regels. Nu is de regel bijvoorbeeld dat per drie baby's, er één medewerker moet zijn. "Als je per 9 baby's twee medewerkers mag inzetten met daarbij iemand die iets lager is opgeleid, dan speel je alweer mensen vrij."

Afmelden via de app

Bij TintelTuin zien ze nog een aanwijsbare redenen voor het probleem: corona. "Best wel wat medewerkers hebben last van long-covid", zegt Schimmel. "Daarbij is er in de hele kinderopvang, en dus ook bij TintelTuin, sprake van een groot personeelstekort."

Ouders kunnen ook een (klein) steentje bijdragen, schrijft TintelTuin. "Door als je kind niet komt, het tijdig af te melden via de ouderapp. Soms kan één kind minder al verschil maken in de benodigde inzet van het aantal medewerkers en daarmee een sluiting van een groep voorkomen."

Bekijk ook: wat als kinderopvang gratis wordt? RTL Z zocht het uit

We kunnen twee kabinetten wachten. Of we kunnen nu besluiten dat de kinderopvang gratis wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore