Ga naar de inhoud
Opgewonden herten

Tientallen boetes uitgedeeld voor het verstoren van de hertenbronst

Archieffoto van een bronstig hert Beeld © ANP / Sijmen Hendriks

Het begin van de herfst betekent niet alleen vallende bladeren en paddenstoelen, maar het is ook de bronsttijd voor edelherten. In deze periode gaan mannetjesherten op zoek naar vrouwtjes. Om de opgewonden mannetjes wat rust te gunnen, zijn delen van de Veluwse bossen tijdelijk afgesloten. Sommige bezoekers hebben daar maling aan.

Boswachters en handhavers deelden de afgelopen week tientallen boetes van 90 euro uit. 

Burlen

De bronst is in deze tijd van het jaar op het hoogtepunt. Tijdens de bronst gaan mannelijke edelherten op zoek naar vrouwtjes. Dat doen ze door harde oergeluiden te maken, dat heet ook wel burlen. Als andere hertenmannetjes in de buurt komen, zorgt dit voor spectaculaire vechtpartijen met geweien.

Dit kan er soms hard aan toegaan. In de bronsttijd van 2018 vochten twee mannetjesherten met elkaar om een vrouwtje te krijgen. Natuurliefhebbers legden het vast:

Dodelijk hertengevecht vastgelegd op unieke beelden

01:00
Natuurliefhebbers in het Gelderse Hoog Soeren waren getuigen van een gevecht tussen twee mannetjes herten.

In de bronstperiode is een aantal wandel- en ruiterpaden, wegen en fietsroutes in het natuurgebied De Hoge Veluwe afgesloten. Op andere plekken in het nationale park moet het vanaf het eind van de middag tot de volgende ochtend stil zijn. Deze maatregelen zijn genomen om de herten zoveel mogelijk rust te gunnen in deze intensieve periode. 

Controle tot half oktober

De natuurbeheerders van de Veluwe waarschuwen dat tot halverwege oktober nog volop wordt gecontroleerd in de bossen, omdat een aantal bezoekers toch de afgesloten gebieden ingaan, om bijvoorbeeld foto's en filmpjes te maken van de herten. 

De boswachters van het gebied raden de natuurliefhebbers aan om de herten te bekijken vanaf toegewezen plekken. "Als iedereen zich aan de regels houdt, zoeken edelherten het open veld op en zijn ze goed zichtbaar. Maar als de dieren schrikken, verbergen ze zich in de bossen."

Hoge
Lees ook:
Hoge Veluwe waarschuwt fotograferende bezoekers: 'Wild dier is geen knuffelbeest'