Ga naar de inhoud
'Modderfiguur geslagen'

Haags raadslid opgepakt vanwege 'verdacht gedrag' in buurt van Rutte

Arnoud van Doorn Beeld © ANP

Afgelopen zondag is het Haagse raadslid Arnoud van Doorn aangehouden in een buurt in Den Haag waar op dat moment ook premier Rutte was. Zijn advocaat reageert boos.

De fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid werd volgens het AD opgepakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), omdat hij 'verdacht gedrag' vertoonde. 

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt tegenover RTL Nieuws dat er zondag een 55-jarige Hagenaar is aangehouden. "Hij gedroeg zich verdacht en is aangehouden en heeft een nacht vastgezeten." De man wordt nog steeds als verdachte gezien.

"Hij wordt ervan verdacht te hebben getracht inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden. Dit onderzoek loopt nog. Nadere mededelingen worden niet gedaan."

Na dag weer vrij

De aanhouding was zondagochtend, maandagavond werd Van Doorn heengezonden na politieverhoor.

De advocaat van het raadslid, Anis Boumanjal, zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat de DKDB 'een modderfiguur slaat'. "Hij had niet aangehouden mogen worden. Van Doorn werd opgepakt omdat hij op een plek was waar zijn moeder in buurt woont. Hij wist totaal niet dat premier Rutte daar ook aanwezig was."

Dat
Lees ook:
Dat Rutte extra beveiligd moet worden 'bewijst dat het systeem werkt'

Boumanjal noemt de aanhouding 'een doorgeschoten kramp'. "Toen hij op het bureau kwam werd hem verteld dat hij was opgepakt op verdenking van het voorbereiden van moord. Daar zakt je broek gewoon van af. Dan kun je onderbuikgevoelens hebben, omdat Van Doorn een uitgesproken mening heeft. Maar hij heeft niets met Mocro-maffia. Om hem hiervoor aan te houden moet je toch echt iets objectiefs hebben, maar dat was er niet. Het is compleet overtrokken."

30 uur lang heeft Van Doorn vast gezeten. "Dat is natuurlijk veel te lang voor zoiets. Zo'n blunder moet snel afgewikkeld worden. Ik belde de officier van justitie maandag, en die heeft er toen wel werk van gemaakt om hem snel vrij te laten."

Wilders
Lees ook:
Wilders wenst Rutte sterkte: 'Dit gun je helemaal niemand'

Premier Rutte wil gisteren niets kwijt over zijn veiligheidssituatie, nadat via bronnen naar buiten was gekomen dat hij sinds kort extra beveiliging krijgt.

Mocro-maffia

De reden voor die beveiliging is dat er mensen in zijn omgeving gesignaleerd zouden zijn die mogelijk een aanslag of ontvoering voorbereiden.

De dreiging aan het adres van Rutte komt volgens De Telegraaf, die daar als eerste over berichtte, vermoedelijk uit de hoek van de Mocro-maffia. De drugscriminelen worden in verband gebracht met een aantal moorden, waaronder die op Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum. Er worden meer mensen beveiligd, onder wie journalisten, advocaten en rechters.

Van Doorn was lid van de PVV, en zat in 2009 namens die partij in de Haagse gemeenteraad. In 2011 werd hij uit de partij gezet. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam.