Ga naar de inhoud
Zoek op: wat kost een huisdier?

Zorg én kosten huisdier vaak reden om het te dumpen

(Archieffoto) Beeld © iStock

Mede door de coronacrisis zijn huisdieren op dit moment erg in trek. Maar niet iedereen die voor een hond, kat of konijn heeft gekozen, is daar nog blij mee. Dus het risico bestaat dat dieren worden gedumpt. "Mensen onderschatten hoeveel tijd het kost. En geld."

De Dierenbescherming hamert erop: denk goed na voordat je een huisdier neemt. Een 'mismatch' kan betekenen dat hond of kat in een dierenasiel of op straat belandt. De organisatie lanceert vandaag een extra hulpmiddel: potentiële huisdierbezitters worden via de Dier en Mens Wijzer een handje geholpen.

Scoren op Instagram

Volgens de organisatie gebeurt het weleens dat mensen een kat nemen 'om te scoren op Instagram, maar niks moet hebben van het schoonmaken van een kattenbak'. "Helaas komen dit soort 'vergissingen' maar al te vaak voor."

Nienke Endenburg, universitair docent mens-dier-relaties aan de Universiteit van Utrecht, bevestigt dat sommige mensen een dier als impuls-aankoop doen. "Mensen onderschatten het weleens. Hoeveel tijd het kost en hoeveel geld. Aanschaf is eenmalig, maar daarna moet je echt nog serieus geld stoppen in voeding en verzorging. Als het ziek wordt, dat kan best hoog oplopen."

Wat kost een huisdier?

De kosten in dit overzicht van de Dierenbescherming zijn gebaseerd op een gemiddelde. De werkelijke kosten zijn onder meer afhankelijk van de gezondheid, ras, grootte, leeftijd en voeding van het dier.

Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming zijn er in coronatijd veel zorgen ontstaan, omdat zoveel mensen een huisdier namen. "Corona duurt niet eeuwig, maar aan een huisdier zit je tien tot vijftien jaar vast." Met de dump van dieren valt het volgens de Dierenbescherming 'nog wel mee'. "Eigenlijk is het iets van alle tijden."

Maar er zijn ook andere signalen. Stichting Dierenlot, die zich inzet voor een beter leven voor dieren, claimt dat er meer katten en knaagdieren worden gedumpt. "We zien dat inderdaad vanuit onze lokale organisaties, in heel Nederland", zegt woordvoerder Jean van den Berg.

Te dure reptielen

Rob Dumont van Reptielenopvang Haarlem/Zwanenburg ziet de aantallen toenemen: "We zien inderdaad dat mensen dieren kopen en dat die toch een sta-in-de-weg blijken te zijn. Of te duur. Dit jaar zijn we al ruim over de aantallen van vorig jaar heen. De teller staat op 214 terwijl het vorig jaar ging om 182 in totaal."

Volgens Dumont komt dat onder meer door verveling. "Zonder dat mensen zich vooraf verdiept hebben. Wij zien nu bijvoorbeeld dat mensen schorpioenen, kaaimannen en slangen van vijf meter brengen, omdat ze niet aan de hoge energiekosten hebben gedacht."

Vegetarisch
Lees ook:
Vegetarisch dieet voor huisdieren? 'Katten zijn echte carnivoren'

Ook Femke Pasquino-de Harde van Verhuisdieren.nl ziet een toename van mensen die van hun huisdier af willen. Haar stichting zet zich in om dieren die om wat voor reden dan ook niet meer gewenst zijn, een nieuw thuis te geven. Hiermee probeert ze asielplaatsing en impulsadopties te voorkomen.

Ze ziet dat steeds meer dieren worden aangeboden. "De redenen ervoor: tijdgebrek, of dat er iets verandert in iemands leven. Dat kan een scheiding zijn, of een nieuwe baan. Ook zijn er mensen die nu weer vaker naar kantoor moeten en geen tijd meer hebben voor een puberende pup."

Dumpen bij kinderboerderij

Ook is bekend dat mensen hun dier dumpen bij kinderboerderijen. Een woordvoerder van kinderboerderij Zegersloot in Alphen aan den Rijn ziet het ook steeds meer gebeuren: "Hanen en kippen. En ook konijnen. Ik vind dat het niet kan, je kiest voor een dier en dan moet je ervoor blijven zorgen. Niet zomaar dumpen en zeker niet bij ons. Het kost ons veel werk." 

Maar hoeveel dieren er in totaal worden gedumpt, is onbekend. De Dierenbescherming heeft daar geen cijfers over, 'want dat is te versplinterd'.

Ook het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) houdt daar geen cijfers over bij. "Wel hebben we gesignaleerd dat er veel meer dieren zijn gekocht in coronatijd. Dat zie je ook aan de prijzen van honden bijvoorbeeld, die verdubbeld zijn", zegt Corina Haverslag van het LICG.

Past het huisdier bij jou?

Via de Dier en Mens Wijzer kan voor acht van de meest voorkomende huisdieren worden nagegaan 'of die wel in het leven van de mensen passen'. Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal is het de bedoeling dat de gebruiker denkt: joh, ik heb daar nog niet over nagedacht.

Het gaat om bewustwording: dat mensen eerst nadenken. Past het in je dagelijks bestaan, wie gaat het verzorgen? Kan een dier praktisch in je woning verblijven? Heb je er tijd voor? Kun je alle bijkomende kosten betalen? 

Test hier welk huisdier bij jou past

Bron: Dierenbescherming