Zondagsdiensten

Personeel academische ziekenhuizen legt werk neer in 'grootste staking ooit'

28 september 2021 04:08 Aangepast: 28 september 2021 04:13
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Medewerkers van zeven academische ziekenhuizen staken vandaag in de hoop betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Het gaat volgens vakbond FNV Zorg om de 'grootste staking ooit' in universitaire ziekenhuizen.

Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht doen mee aan de staking, alleen het Radboudumc in Nijmegen doet niet mee.

Afdelingen gesloten

Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. De actie duurt 24 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerderheid ziekenhuizen nog dit jaar klaar met alle inhaalzorg

Eerlijke arbeidsvoorwaarden

De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om 'eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging' voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. "Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen", aldus FNV.

De stakende medewerkers hoeven zich niet te vervelen. Volgens de zorgbond worden er verschillende activiteiten voor hen georganiseerd, zoals een pubquiz, pingpongwedstrijden en een 'koffie-taart-moment' met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met diverse sprekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV kondigt 'grootste staking ooit' aan in academische ziekenhuizen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore