Het Utrechtse restaurant Waku Waku heeft gisteravond zonder ingrijpen van de politie de zaak uiteindelijk gesloten. De uitbater wilde de CoronaCheck-app van bezoekers niet controleren, waarna burgemeester Sharon Dijksma opdroeg de tent dicht te gooien. Na sluiting bleven tientallen actievoerders in de buurt van het horecapand.
Het was gisteravond onrustig rond het restaurant Wake Waku in het centrum van Utrecht. De tent had in de loop van de avond moeten sluiten van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef gewoon open.
Een aantal sympathisanten was voor het horecapand op het Vredenburg gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden. Daartoe kwam het niet, omdat de eigenaar rond 23.00 uur zelf besloot de zaak te sluiten.
Onduidelijk of restaurant open gaat
Na het sluiten van Waku Waku bleven enkele tientallen actievoerders in de buurt van het horecapand staan. Na een oproep van de politie beloofden ze te vertrekken. Mogelijk willen de actievoerders vandaag weer terugkomen. Het is niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren, ook is het niet duidelijk of het restaurant vandaag de deuren opent.
Wat de gemeente Utrecht betreft is de sluiting van Waku Waku nu echter een feit en zal vanuit de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) worden gecontroleerd of de zaak de deuren dicht houdt.
'Intimiderende toon'
De gemeente stelt dat vorige week een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren.
Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers".

Nergens anders grote problemen
De invoering van het coronatoegangsbewijs, dat zaterdag voor het eerst moest worden getoond, leidde verder nergens tot grote problemen. Ook de gemeente Utrecht had eerder laten weten dat de sfeer in de stad zaterdag verder goed was.
Wel zeiden verschillende horecaondernemers dat aan de deur soms moeilijke discussies moesten worden gevoerd. In sommige gevallen zouden medewerkers van horecagelegenheden zijn bedreigd.
Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen. Gisteren besloot de burgemeester de zaak te sluiten. Dit besluit is in lijn met wat is afgesproken door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad, vertelde een gemeentewoordvoerder.
'Discriminatie'
Eigenaar Floris Beukers van Waku Waku zei eerder dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.
