'Niet discrimineren'

Restaurant in Utrecht dat coronabewijs niet wil checken, weigert te sluiten

27 september 2021 19:59 Aangepast: 27 september 2021 23:25
Handhavers zijn in gesprek met de mensen voor het restaurant WAKU WAKU. Beeld © ANP

Het Utrechtse restaurant Waku Waku weigert gehoor te geven aan de oproep van burgemeester Sharon Dijksma om de zaak per direct te sluiten. De zaak was vanavond gewoon open, ondanks de sluiting op last van de burgemeester. Er werd binnen tot 23.00 uur geborreld en gegeten.

De horecazaak wilde afgelopen zaterdag het coronabewijs van gasten niet controleren en is dat ook niet van plan. Daarom nam burgemeester Dijkstra het besluit om het restaurant te sluiten.

Tientallen mensen

Mede-eigenaar Floris Beukers laat vanavond weten dat een aantal mensen voor de horecagelegenheid gaat staan, als er handhavers komen om de zaak te sluiten.

Op beelden is te zien dat tientallen mensen zich inmiddels voor het restaurant verzamelen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat ze hen vriendelijk vragen om te vertrekken. "Ze bevinden zich op een plek waar ze niet mogen zijn, want de horecagelegenheid is gesloten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer wordt het coronatoegangsbewijs weer afgeschaft?

Als de tientallen mensen niet vertrekken, worden ze gevorderd om te vertrekken. "Anders wordt het ontruimd."

'Directe vaccinatiedwang'

De eigenaars van het restaurant, Waku Waku, zeiden eerder vandaag tegen het AD 'een diepe overtuiging' te hebben dat de coronapas gelijkstaat 'aan discriminatie en medische apartheid'. Het coronatoegangsbewijs zien ze als 'directe vaccinatiedwang'. Daarom willen ze niet controleren op het bewijs. 

"We zijn klaar voor deze strijd", zeggen ze tegen de krant, "want we weten dat we gelijk hebben." Het veganistische restaurant zou opmerkelijk veel bezoekers hebben ontvangen sinds het had aangekondigd uit principe niet te willen 'discrimineren aan de deur'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigementen en moeilijke discussies, horeca vindt CoronaCheck-app 'helemaal niet leuk'

Vanmiddag liet een woordvoerder van de gemeente weten dat in gesprekken met de eigenaar duidelijk was geworden dat hij niet bereid is om de check op het coronatoegangsbewijs alsnog toe te passen. Het besluit van de burgemeester om de zaak te sluiten, komt overeen met wat is afgesproken door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad, zegt de woordvoerder ook.

Eén van die afspraken is dat bij het opzettelijk niet willen controleren van de coronapas direct tot sluiting van een zaak of een dwangsom kan worden overgegaan.

Goede sfeer

De invoering van het coronatoegangsbewijs, dat zaterdag voor het eerst moest worden getoond, leidde verder nergens tot grote problemen. Ook de gemeente Utrecht had eerder laten weten dat de sfeer in de stad zaterdag verder goed was. 

Wel zeiden verschillende horecaondernemers dat aan de deur soms moeilijke discussies moesten worden gevoerd. In sommige gevallen zouden medewerkers van horecagelegenheden zijn bedreigd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore