Twee onderzoeken

Serie explosies bij Poolse supermarkten: negen verdachten in beeld

27 september 2021 19:04 Aangepast: 27 september 2021 19:08
Archieffoto van de schade bij de Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther Beeld © SQ Vision

Er zijn negen verdachten in beeld voor de aanslagen op Poolse supermarkten en de pogingen daartoe. Het negental wordt in twee verschillende onderzoeken vervolgd, laat het Openbaar Ministerie weten.

Poolse supermarkten waren het afgelopen jaar vaker doelwit van aanslagen waarbij geïmproviseerde explosieven werden gebruikt. 

In onder andere Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en Beverwijk werden Poolse supermarkten het doelwit van explosies. Deze veroorzaakten veel schade en gevaar voor de omgeving.

Vandaag stond de 20-jarige Amir S. uit Amstelveen voor de rechter. Hij zou op 28 juni een verzameling jerrycans met brandbare stof en een Claymore-mijn tegen de gevel van een Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk hebben geplaatst. Tot een explosie kwam het niet en S. werd snel opgepakt.

Zowel S. als zijn raadsman verscheen niet in de rechtszaal vandaag. Maar tijdens de bespreking van de zaak bleek dat rond de mislukte aanslag nog twee verdachten zijn aangehouden. Eén zit al enige tijd vast, de ander is vorige week opgepakt. Volgens justitie is het onderzoek in deze zaak zo goed als afgerond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar opgeblazen Poolse winkel Aalsmeer: 'Er is heel weinig van over'

Naast deze drie verdachten, zijn er nog zes andere verdachten bekend. Zij worden apart berecht, laat het Openbaar Ministerie weten. Hoewel de verdachten in beide onderzoeken dezelfde supermarkt op het oog hadden, zijn de onderzoeken van elkaar gescheiden gebleven omdat het om andere verdachten gaat, laat het OM weten.

5 ontploffingen, 4 supermarkten

De groep van zes verdachten worden gelinkt aan een serie van vijf ontploffingen bij vier Poolse supermarkten. Die aanslagen waren in december vorig jaar en januari dit jaar.

Explosieven en brand zorgden in alle gevallen voor een flinke ravage. In de video hieronder beelden van de schade in Tilburg:

Van deze zes verdachten zitten vier vast. De vijfde vertrok naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven en de zesde is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. 

Aanleiding onduidelijk

De aanleiding voor de aanslagen is nog altijd onduidelijk. Een van de eigenaren van de supermarkt in Beverwijk zei bij een eerdere zitting volstrekt in het duister te tasten. De aanslagen richtten forse schade aan en veroorzaakten veel onrust bij omwonenden.

Begin november zijn er nieuwe voorbereidende zittingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar Poolse supermarkt Tilburg snapt niets van aanslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore