Duindorp mag door

Vreugdevuren bij Den Haag mogen dit jaar doorgaan

27 september 2021 18:33 Aangepast: 27 september 2021 19:04
Het vreugdevuur in Scheveningen (archieffoto). Beeld © ANP

Tijdens de jaarwisseling mogen dit jaar in Den Haag weer vreugdevuren worden ontstoken. De wijk Duindorp heeft daar inmiddels een vergunning voor gekregen.

Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Over het vreugdevuur van Scheveningen wordt de knoop volgende week doorgehakt, na een gesprek van burgemeester Jan van Zanen met de organisatoren. Dat gesprek gaat over maatregelen om de paviljoens te beschermen die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan.

Ook op twee andere plekken in Den Haag, in de wijken Laak en Escamp, komt waarschijnlijk een vreugdevuur. Zij zouden een vergunning krijgen zo snel mogelijk na die van Scheveningen, laat de gemeente weten.

Meer vergunningen nodig

De organisatoren van de vreugdevuren hebben nog meer vergunningen nodig voordat ze daadwerkelijk witte rook krijgen. Zo moeten Duindorp en Scheveningen ook een vergunning krijgen van de provincie Zuid-Holland, omdat de rook mogelijk richting een beschermd natuurgebied trekt. Daarnaast moet de gemeente Den Haag een milieu-ontheffing geven voor alle vier de vreugdevuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Sinds de vonkenregen op Scheveningen tijdens de oudejaarsnacht van 2018 had de gemeente Den Haag strenge voorwaarden gesteld aan de vreugdevuren. Door de vonkenregen werd veel schade veroorzaakt. Daarna is besloten dat de vreugdevuren alleen nog mogen worden gehouden met een evenementenvergunning. 

Bekijk ook: Zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens de oudejaarsnacht van 2018 volledig uit de hand liep.

Twee jaar geen vreugdevuren

De afgelopen twee jaar mochten de vreugdevuren niet doorgaan. In 2019 niet omdat de bouwers niet aan de gemeentelijke eisen konden voldoen. Vorig jaar mocht de gemeente geen evenementenvergunning verlenen vanwege de coronacrisis. 

Haagse traditie

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren 80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel?

De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore