Wanneer wordt het coronatoegangsbewijs weer afgeschaft?

Sinds zaterdag zitten we vast aan het coronatoegangsbewijs. Organisatoren en ondernemers klagen omdat het omslachtig is en extra werk met zich meebrengt. Sommige mensen zijn bang dat het een maatregel is die ons nog lang zal achtervolgen. Of, zoals lezer Eric schrijft: "Komen we er ooit nog vanaf?"
Want nee: niemand vindt zo'n extra controle leuk. Horecazaken meldden dit weekend dat ze te maken hadden met 'moeilijke discussies' en dat in sommige gevallen medewerkers fysiek werden bedreigd. Aan de andere kant: grote problemen bleven uit en sommige ondernemers kwamen met slimme oplossingen om lange wachtrijen te voorkomen.
Wat is het en waar heb je het voor nodig?
Eerst nog even op een rij wat het ook alweer is, zo'n coronatoegangsbewijs, en waar je het voor nodig hebt. Het gaat om een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag. Je kunt die zichtbaar maken in de CoronaCheck-app op je smartphone, maar als je dat niet wilt, kun je ze ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl.
Je moet ze op dit moment laten zien als je naar binnen wilt in horecagelegenheden, maar ook in casino's, bij evenementen als festivals, feesten en optredens en bij zakelijke evenementen zoals een congres. Ook moet je ze tonen wanneer je professionele sportwedstrijden bijwoont of als je culturele plekken bezoekt zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Vanaf 14 jaar moet je, naast je coronatoegangsbewijs, ook nog eens een geldig ID-bewijs laten zien.

Hoe zit het nou? De coronaregels vanaf morgen: 10 vragen en antwoorden
Het stappenplan dat het demissionaire kabinet afgelopen mei presenteerde, kende een open eind. Voor de laatste stap, 'terug naar normaal', was geen datum voorzien.
En 1 november dan?
In augustus kwam er toch een beetje licht aan het eind van de tunnel: in hun persconferentie gaven demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat ze begin november wilden kijken of het testen voor toegang dan nog noodzakelijk was. De vertaling die daar al snel op werd geplakt: als het met het aantal nieuwe besmettingen meevalt, zijn we op 1 november van de coronamaatregelen af.
Zo is het dus niet. Op 1 november wordt een nieuwe afweging gemaakt over de coronamaatregelen, maakten Rutte en De Jonge duidelijk in hun persconferentie van 14 september. En ja: dat kan betekenen dat het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft. Maar wie goed kijkt naar het plan dat het kabinet die dag openbaar maakte onder de kop 'Aanpak Najaar' (.pdf), ziet dat het evengoed kan betekenen dat het nog even blijft bestaan.

Antwoord op coronavragen
Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.
Want de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te zetten, wordt in het plan genoemd bij alle risiconiveaus. Dus al zouden we weer belanden op het laagste niveau ('waakzaam'), dan nog kan de overheid het toegangsbewijs 'gericht' inzetten.
Ernstige situatie
Daarbij zou het dan vooral toegespitst zijn op één of meer regio's. Is de situatie ernstiger, zoals nu, dan worden ook bepaalde sectoren genoemd, 'zoals cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport'. Uiteindelijk zou zelfs sprake kunnen zijn van een ernstige situatie waarbij het coronatoegangsbewijs moet worden getoond op plekken waar dat nu nog niet nodig is, zoals het onderwijs.
Bekijk ook: Demonstratie tegen coronatoegangsbewijs
Om het nog nét even iets ingewikkelder te maken: de cijfers die tot versoepeling van het beleid leiden (dus uiteindelijk ook tot afschaffing van het coronatoegangsbewijs), zijn door het kabinet 'contextafhankelijk' gemaakt. Het percentage gevaccineerden, de zevendaagse gemiddelden van nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames, de opkomst van nieuwe virusvarianten: alles hangt met alles samen.
Onmogelijke klus
Juist dat maakt het al helemáál tot een onmogelijke klus om te voorspellen wanneer zo'n bewijs niet meer noodzakelijk is – en we weer gewoon zonder gedoe de kroeg, het theater of het stadion in mogen zonder de CoronaCheck-app te laten zien.