Ga naar de inhoud
Ideaal voor kroegentocht

Geen QR-code maar polsbandje voor kroegentocht Breda: 'Werkt als een trein'

Archieffoto Beeld © ANP

Wie afgelopen zaterdag in Breda op stap ging, hoefde niet bij elke kroeg een QR-code te laten scannen. In plaats daarvan kon je op vertoon van je coronabewijs een polsbandje krijgen, waarmee je bij iedere kroeg gewoon naar binnen kon. "Het is een enorm succes, we worden platgebeld door andere steden die dit ook willen."

Dat zegt Marijn van Dijke van de Koninklijke Horeca Nederland regio Breda. Sinds afgelopen zaterdag zijn horecazaken verplicht te controleren of hun bezoekers gevaccineerd, getest of genezen zijn.

20.000 bezoekers

Bij binnenkomst moet een QR-code gescand worden in de CoronaCheck-app. In Breda komen op een zaterdagavond normaal gesproken zo'n 20.000 mensen stappen.

Zeker
Lees ook:
Zeker één sluiting en een proces-verbaal, eerste dag met coronabewijs rustig verlopen

"Al een paar weken geleden zijn we met de gemeente om de tafel gaan zitten met de vraag: hoe kunnen we dit zo goed mogelijk doen?", zegt Van Dijke. "Pas afgelopen week hebben we de knoop doorgehakt om met een polsbandjessysteem te werken."

Checkpoints

Dat ging als volgt, legt hij uit. "Op verschillende plekken waar je het centrum van Breda binnenkomt, hebben we een zogeheten checkpoints neergezet. Daar konden mensen hun QR-code laten scannen en kregen ze een polsbandje, waarmee ze vervolgens alle horecazaken binnen mochten. Het werkte als een trein."

Hoeveel polsbandjes er zaterdag zijn uitgegeven is niet duidelijk, maar volgens Van Dijke gaat het om duizenden. "NAC speelde ook op zaterdag, en mensen die naar de wedstrijd gingen, kregen in het stadion ook zo'n polsbandje. Die konden dus gelijk door de kroeg in."

Bekijk ook: Zo werd er afgelopen weekend weer gefeest zonder anderhalve meter

01:36
"Het lijkt wel de goede oude tijd."

Andere steden

Ook op andere plekken in Nederland werd er dit weekend gewerkt met een polsbandje. In Someren, waar het dit weekend kermis was, konden bezoekers bij verschillende café's hun QR-code laten scannen, waarna ze een polsbandje kregen. Daarmee konden ze vervolgens ook naar andere kroegen.

Deze
Lees ook:
Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code

En ook andere steden zijn enthousiast. Zo zouden Den Bosch en Eindhoven vanaf volgend weekend ook willen gaan werken met een polsbandjes-systeem. "De telefoon staat roodgloeiend van andere steden die dit ook willen en benieuwd zijn hoe wij het hebben aangepakt", zegt Van Dijke.

"Met name voor de kroeghoppers werkt dit goed. Het is bijna alsof je een soort festivalterrein betreedt. Je laat één keer de QR-code scannen, krijgt een polsbandje en vanaf dat moment kun je gewoon je ding doen."