Misbruikt door oppas

Familie misbruikte meisjes Brabant bang dat namen uitlekken

27 september 2021 14:31
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

De slachtoffers van de zedenzaak in Brabant, waarbij een vrouwelijke oppas meerdere jonge meisjes heeft misbruikt, zijn bang dat hun privacy geschonden wordt. Dat zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank van Den Bosch.

De zedenzaak werd vanmiddag voor de eerste keer behandeld in een korte procedurele zitting. Beide verdachten, een 53-jarige vrouw en een 58-jarige man uit Limburg, waren daarbij niet aanwezig.

Misbruik tijdens oppassen

De zaak kwam op zaterdag 12 juni aan het rollen. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De 52-jarige vrouw paste die avond in de woning op hun kindje. Toen de vrouw weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had. Ze schakelden daarop direct de politie in, waarna de vrouw werd aangehouden. 

Uit de beelden van de slaapkamer van het meisje werd volgens het OM duidelijk dat de oppas tijdens het seksueel misbruik contact had met iemand via videobellen. Dit bleek een 58-jarige man te zijn. Ook hij werd nog diezelfde dag aangehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arrestaties in zedenzaak Brabant: zeker zeven jonge meisjes misbruikt door vrouwelijke oppas

Na de aanhoudingen werd een groot onderzoek gestart door het Openbaar Ministerie. Daaruit bleek dat de vrouw sinds 2019 via een aantal verschillende oppassites haar diensten als oppasser aanbood. Bij zes gezinnen waar de verdachte oppaste heeft er volgens het OM misbruik plaatsgevonden. In totaal werden zeven meisjes - destijds tussen de één en zes jaar oud - hiervan slachtoffer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zedenexpert over misbruikzaak Brabant: 'Heel uitzonderlijk'

Vandaag werd in de rechtbank duidelijk dat de families van de misbruikte meisjes zich zorgen maken om hun privacy. De officier van justitie gaf aan dat het 'een angst is die bij de betrokkenen leeft' dat hun namen bekend worden.

'Zaak met grote belangen'

"Dit is een ernstige, omvangrijke zaak die sinds het persbericht veel media-aandacht krijgt en veel mensen bezighoudt", sprak de officier in de rechtbank. "Dat snap ik ook en vind ik terecht. Dit is geen zaak die met grote regelmaat voorbij komt. Maar het is ook een zaak met grote belangen, zowel aan de kant van de verdachten als aan de kant van de slachtoffers. Voor hen is hun privacy van groot belang en zij zitten er niet op te wachten dat hun identiteit breed bekend wordt."

Persofficier van justitie Janine Kramer vulde aan: "Het zal je kind maar zijn. Niemand van hen wil dat er gejaagd gaat worden op wie de slachtoffers zijn. We willen niet dat de families bij de bakker staan en dan te horen krijgen: 'Goh, wat erg wat er met jullie is gebeurd.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zijn vrouwelijke zedendelinquenten uniek? 'Vaak medeplegers van mannelijke daders'

Verder kon de officier van justitie vandaag niet veel meer kwijt over de zaak, de zitting duurde nog geen vijf minuten. Het onderzoek is namelijk nog in volle gang, zo wordt er onder meer nog zorgvuldig naar het beeldmateriaal gekeken, wat 'verschrikkelijk en zeer arbeidsintensief' werk is. 

Ook moeten er nog getuigen gehoord worden en worden de verdachten nog psychisch onderzocht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore