Monsterwesp

Aziatische hoornaar op 16 plaatsen in Nederland gezien: 'Wees extra alert'

27 september 2021 12:51 Aangepast: 27 september 2021 15:04
Beeld © iStock

De Aziatische hoornaar, die bijna twee keer zo groot is als een normale wesp, is dit jaar al op 16 plaatsen opgedoken. Pas vier jaar geleden dook voor het eerst een Aziatische hoornaar op in Nederland.

Volgens het platform Stop Invasieve Exoten is de wesp gespot in Drenthe (Meppel), Zuid-Holland (’s-Gravendeel en Dordtse Biesbosch), Zeeland (Yerseke, Terneuzen, Hulst, Hoek en Middelburg), Noord-Brabant (Goirle, Rijen, Oud Gastel, Eindhoven, Bergen op Zoom en Milheeze) en Limburg (Guttecoven en Etsberg).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagne nodig: zo herken je de Aziatische hoornaar

Ongewenste bijeneter

De Aziatische hoornaar (vespa velutina) staat op de Europese lijst van ongewenste soorten, omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Het dier kwam tot voor kort in Europa niet voor. In 2017 dook in Zeeland de eerste Aziatische hoornaar op. De insecten kunnen 2 tot 3 centimeter lang worden.

Voor zover bekend zijn er nog maar enkele nesten gevonden: in Hoek, Eindhoven en ’s-Gravendeel. De stichting roept mensen op om komende tijd extra alert te zijn, omdat de koninginnen binnenkort uitvliegen en zich dan verder over Nederland kunnen verspreiden.

Nesten vernietigd

De Aziatische hoornaar eet dus bijen en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 door de EU op een lijst van 66 exotische diersoorten geplaatst die zich niet in Europa mogen verspreiden. 

Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in actie moet komen wanneer er een melding gemaakt wordt over deze wesp. De nesten moeten vernietigd worden. Daar is de provincie verantwoordelijk voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore