Traditie

Cadeau voor 18de verjaardag Amalia: Claudia de Breij schrijft 'persoonlijk' boek

27 september 2021 12:32 Aangepast: 27 september 2021 12:48
Selfie de Prinses van Oranje en Claudia de Breij: © RVD – H.K.H. de Prinses van Oranje Beeld © RVD – H.K.H. de Prinses van Oranje

Speciaal voor de verjaardag van kroonprinses Amalia, die op 7 december achttien jaar oud wordt, heeft schrijfster en cabaretier Claudia de Breij een 'persoonlijk' boek geschreven over de prinses. Voor het schrijven van het boek hebben De Breij en prinses Amalia elkaar deze zomer meerdere keren ontmoet.

Het boek is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst bedoeld 'om de lezers kennis te laten maken met de beoogd troonopvolger'. Het boek zal gaan over haar schooltijd, haar liefde voor muziek en wat haar toekomstige rol als troonopvolger nu voor haar betekent.

Koninklijke stallen

Prinses Amalia heeft ook verteld over haar liefde voor paarden en de paardensport, en De Breij kreeg een kijkje in de koninklijke stallen. Daarvan zijn ook foto's verschenen, van prinses Amalia met haar paard Mojito. (Tekst gaat verder onder de foto's.)

Prinses van Oranje op haar paard Mojito: © RVD - Martijn Beekman Prinses van Oranje op haar paard Mojito: © RVD - Martijn Beekman
Prinses van Oranje op haar paard Mojito: © RVD - Martijn Beekman. Prinses van Oranje op haar paard Mojito: © RVD - Martijn Beekman.

Troonopvolger

Het boek 'Amalia' is vanaf half november te koop. Het is niet de eerste keer dat er rond de 18de verjaardag van een troonopvolger een boek verschijnt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Amalia ziet tijdens studietijd af van uitkering van ruim 1,6 miljoen

Over haar vader, koning Willem-Alexander, schreef Renate Rubinstein rond zijn 18de verjaardag het boek 'Alexander'. En in 1955 verscheen 'Portret van Prinses Beatrix' van Hella Haasse op de 18de verjaardag van prinses Beatrix.

Geen kritisch boek

Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus is het niet gek dat Claudia de Breij het boek heeft geschreven, ook al is zij geen keiharde journalist.

"Het past in de traditie die koning Willem-Alexander al eerder inzette bij voorgaande interviews: het moet gezellig blijven. Dus we moeten er niet vanuit gaan dat het een heel kritisch boek is geworden. Maar dat was ook niet de bedoeling."

Toch kan het wel een interessant beeld schetsen. "Het zijn belangrijke stukjes informatie over wie de kroonprinses is. Maar je moet er wel bij bedenken: dit is wat het Koninklijk Huis wíl laten zien. Het is daarmee waarschijnlijk niet heel journalistiek, maar dat hoeft het ook niet te zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore