Ga naar de inhoud
Geen excessen

Zeker één sluiting en een proces-verbaal, eerste dag met coronabewijs rustig verlopen

De avond is volgens veel gemeentes rustig verlopen. Beeld © ANP

Zeker één restaurant in Nijmegen werd gesloten en er is bij een café in Utrecht een proces-verbaal opgemaakt, maar de eerste avond waarin horecazaken hun bezoekers op een coronabewijs moesten controleren is over het algemeen rustig verlopen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende gemeenten.

In Den Haag hadden ondernemers volgens de woordvoerder hun zaken op orde en ook in Amsterdam was de sfeer gemoedelijk. "Het was druk, bijna als vanouds", laat een woordvoerder weten.

Geen problemen

"Door het mooie weer zaten veel mensen op de terrassen, maar er zaten ook zeker veel mensen binnen. Dit heeft niet gezorgd voor problemen, de regels zijn goed nageleefd."

De handhaving was volgens de woordvoerder normaal. "We hebben gekeken of er excessen zijn, maar de avond is rustig verlopen. Na het weekend gaan we de balans opmaken."

Druk in de stad

In Utrecht was de sfeer ook goed, al is daar bij één café een proces-verbaal opgemaakt. "De avond is zonder noemenswaardige incidenten verlopen."

Geen
Lees ook:
Geen DdoS-aanvallen meer op servers CoronaCheck-app

Het was volgens de woordvoerder wel druk in de stad. "Helemaal rond middernacht, toen alle cafés sloten. Bij één café hebben handhavers een proces-verbaal opgemaakt. De horecagelegenheid had van tevoren aangekondigd niet te controleren op de CoronaCheck-app. Tegen dit café worden verdere stappen genomen."

Per direct gesloten

In Nijmegen moest restaurant Moeke gisteren de deuren per direct sluiten. Ze hadden aangekondigd hun bezoekers niet te controleren op de CoronaCheck-app. De gemeente besloot hierop een waarschuwing te geven. Nadat meerdere keren geconstateerd werd dat er inderdaad niet werd gecontroleerd, besloot de gemeente het restaurant te sluiten.

Het restaurant spande hierop een kortgeding aan tegen de gemeente. Vandaag werd bekend dat de zaak weer open mag. Uit de uitkomst van de spoedprocedure bij de rechtbank in Arnhem was wel een voorwaarde verbonden: het personeel moet vandaag alle bezoekers controleren op een coronatoegangsbewijs. En het bord dat voor de ingang stond met de tekst 'Voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen' moet worden weggehaald.

Restaurant
Lees ook:
Restaurant Moeke mag na overtreden coronaregels mogelijk toch weer open

Vanmiddag wordt de rechtszaak hervat en wordt bekend op welke wijze het restaurant wil voldoen aan de voorwaarden.

Ook de vakbond voor boa's is tevreden met hoe het gisterenavond is verlopen. "We hebben geen problemen gehad. We kregen zelfs bericht dat alles om 00.30 uur in Amsterdam stil was", zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP.

Café blijft open

Roy Gooren is eigenaar van café de Zwart, een dorpscafé in het Limburgse Blitterswijck. Bij hem is iedereen vrij om binnen te lopen. Hij zal niet actief controleren op de CoronaCheck-app.

"Dat is voor mij niet te doen. Ik sta samen met mijn vrouw in het café en we hebben een kok in de keuken. Afgelopen zomer hebben we heel hard moeten werken om een beetje omzet te draaien en alles in het gareel te houden. Ik ga geen extra personeel aannemen om iemand aan de deur te zetten om iedereen die hier binnenkomt te controleren. Als mensen over de app beginnen, dan controleer ik ze, maar ik blijf er dus niet voor aan de deur staan."

Handhavers heeft hij nog niet gezien. "Ik kijk wel hoe het loopt. Als ik een waarschuwing krijg of de tent uiteindelijk moet sluiten, dan is dat maar zo. Het is niet anders."