Groot onderhoud

A12 naar Den Haag vanaf vanavond 21.00 uur dicht, veel overlast verwacht

27 september 2021 05:55 Aangepast: 27 september 2021 05:56
Beeld © ANP

Vrachtwagenchauffeurs, forenzende automobilisten en omwonenden van de A12 staat een moeilijke anderhalve week te wachten. Vanaf vanavond 21.00 uur tot en met donderdagochtend 7 oktober 05.00 uur is de snelweg richting Den Haag compleet afgesloten tussen het knooppunt Oudenrijn bij Utrecht en Nieuwerbrug.

Aansluitend, tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk, zijn dan ook werkzaamheden, maar op dat stukje blijven wel rijstroken open.

Versleten asfalt vervangen

Reden dat de druk bereden verkeersader dichtgaat, is dat er groot onderhoud wordt gepleegd. Waar nodig komen nieuwe matrixborden en detectielussen, worden reparaties uitgevoerd aan viaducten en defecte verlichting en er wordt gemaaid.

Tussen Woerden en Reeuwijk wordt het versleten asfalt vervangen door geluidsreducerend zoab (zeer open asfaltbeton) en worden pechhavens, bermen en vangrails opgehoogd tot de hoogte van het nieuwe wegdek, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee weken lang 'zeer ernstige verkeershinder' op snelweg A12

Ernstige verkeershinder

Rijkswaterstaat voorziet ernstige verkeershinder door de negendaagse afsluiting. Maar dit was toch de beste optie: "Met een complete afsluiting van meer dagen achter elkaar, kunnen we in verhouding meer werk verzetten en is de hinder voor de weggebruiker het kortst. Ook kunnen we de veiligheid voor de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen."

De dienst waarschuwt weggebruikers dat er veel omleidingen zijn, waardoor de extra reistijd een uur extra kan bedragen.

Omleiding

Voor het verkeer van Utrecht naar Den Haag gaat een omleiding gelden via de A2, A9 en A4. Verkeer richting Rotterdam kan rijden via de A2, A27 en A15. Maar voor het vrachtverkeer zal dat weinig soelaas bieden, zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN), omdat de vrachtwagens veel extra kilometers zullen moeten maken.

De TLN-woordvoerder vraagt zich verder af of er voldoende over deze afsluiting is gecommuniceerd, niet alleen richting automobilisten, maar vooral ook naar transportondernemers in Duitsland en Polen. Die maken veelvuldig gebruik van de A12. "We houden ons hart vast voor maandag. We sluiten een verkeersinfarct niet uit", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode bij aanrijding op A12 is 20-jarige man uit Nijmegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore