Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

DdoS-aanvallen en drukte CoronaCheck-app zorgen voor overbelasting

Controle van de QR-code Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De CoronaCheck-app is getroffen door DdoS-aanvallen. Die zorgen vanavond voor overbelasting op de server. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondervinden mensen problemen als ze hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app.

Het is vandaag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat zorgt voor grote drukte op de CoronaCheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt.

Probeer het later nog eens

Daarnaast zijn er dus ook DdoS-aanvallen (distributed denial of service). 

Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", zegt de woordvoerder.

"We hadden extra capaciteit ingericht, maar de DdoS-aanvallen zijn best fors. Het kan dus zijn dat het even duurt, maar de meeste mensen hebben er geen last van."

Rond 22.00 uur nam de drukte weer iets af. 

Lange rijen

De Nijmeegse horeca-ondernemen Khalid Oubaha klaagt steen en been over de QR-code die bij veel mensen niet zou werken. "Er stonden lange rijen en in die rijen werd het het onrustig."

Een opgetrommelde agent zou besloten hebben dat iedereen naar binnen mocht om te voorkomen dat er een onveilige situatie zou ontstaan.