Nieuwe maatregelen

Nauwelijks controle op coronatoegangsbewijzen

25 september 2021 17:51 Aangepast: 25 september 2021 17:54

Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf vandaag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet streng op gecontroleerd.

Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Roermond. In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers vanochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen.

In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad liep af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legde de uitbater uit.

Protesten

Vanuit de horeca is veel kritiek op de maatregel. Ook is er een groep die het oneerlijk vindt dat mensen die geen vaccinatie willen, benadeeld worden. Vandaag waren er demonstraties tegen het toegangsbewijs:

Op de terrassen hoef je geen QR-code te laten zien, als je naar de wc moet, moet dat officieel wel. In Den Haag zaten de meeste horecabezoekers vanmiddag op het terras vanwege het mooie weer. Een vrouw aan een tafeltje in de zon had niet het idee dat bij de gasten die binnen naar het toilet gingen de CoronaCheck-app werd gecontroleerd.

Een ober op een terras op het Plein zei dat in de zaak waar hij werkte inderdaad geen controle is voor toiletbezoekers, maar wel voor gasten die binnen gingen zitten. "Er zijn twee tafels binnen bezet en de mensen die daaraan zitten, lieten zonder problemen hun QR-code zien", zei de horecamedewerker. De exploitante van een koffietent heeft laten weten dat ze de app wel controleert. Ze vindt de controles 'belangrijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf nu

In het Limburgse Roermond leken tal van horecazaken niet al te veel werk te maken van het checken van coronatoegangsbewijzen. In veel restaurants aan het Munsterplein en op de Roerkade hoefden de bezoekers hun QR-code niet te laten scannen. In een theaterhotel in de Limburgse stad was er wel controle voor bezoek aan de brasserie, maar niet voor het toiletbezoek.

In het centrum van Arnhem gaven veel horecagelegenheden buiten op het terras aan dat een coronatoegangsbewijs nodig is om naar binnen te mogen. Een aantal willekeurig gekozen restaurants en cafés vroeg inderdaad om een bewijs bij de ingang. Volgens een cafébaas aan het plein waar de markt werd gehouden, irriteerde het sommige mensen dat ze een toegangsbewijs moesten tonen, maar verliep het controleren in het algemeen soepel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore