Ga naar de inhoud
Omstreden standbeeld

Hoorn neemt na zomer 2022 besluit over standbeeld J.P. Coen

Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn. Beeld © ANP

Hoorn neemt na de zomer van volgend jaar een besluit over het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt.

Hoorn wil eerst de uitkomst van de zogenoemde 'stadsgesprekken' over racisme en uitsluiting bespreken. Pas daarna wordt een besluit genomen over het standbeeld. Het beeld van de VOC-gouverneur is al langer onderwerp van een felle discussie en dat leidde vorige zomer tot een demonstratie. Daarbij raakten politiemensen en -paarden gewond.

Moet
Lees ook:
Moet standbeeld JP Coen weg? Dit is waarom (en waarom niet)

Naar aanleiding van de demonstratie en discussies besloot de gemeente gesprekken met de inwoners te voeren over racisme en het koloniale en slavernijverleden.

Inclusiviteitsbeleid

Pas als al die gesprekken verwerkt zijn in een zogenoemd 'inclusiviteitsbeleid' kan worden bekeken wat er met het standbeeld gebeurt, zegt het college van burgemeester en wethouders.

J.P. Coen, ook wel bekend als Jan Pieterszoon Coen, is omstreden om zijn verantwoordelijkheid voor duizenden doden en deportaties in Indonesië in de zeventiende eeuw, toen hij werkte bij de VOC.

Straatnaambordjes
Lees ook:
Straatnaambordjes J.P. Coen in Tilburg doorgestreept

In 2011 ontstond ook al ophef over een beeld van hem in Hoorn. Aan het standbeeld werd toen een bordje toegevoegd met meer informatie. Vorig jaar werden ook straatnaambordjes in de J.P. Coenstraat in Tilburg doorgestreept.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS