Ga naar de inhoud
18 tot 31 jaar oud

Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

Beeld © ANP

In Eindhoven zijn gisteren negen mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en 'ze zouden sympathiseren met het gedachtegoed van IS', schrijft het Openbaar Ministerie.

De verdachten hebben allen een Nederlandse nationaliteit. Acht zijn in Nederland geboren, de laatste in Afghanistan. Het OM: "Zij worden ook verdacht van deelname een terroristische organisatie."

Woningen doorzocht

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten zijn zogenoemde gegevensdragers in beslag genomen. Dat zijn bijvoorbeeld telefoons, usb-sticks of harde schijven. 

Volgens een van de advocaten van de verdachten is het 'een storm in een glas water'. Advocaat Serge Weening, die een andere verdachte bijstaat, zegt zich te storen aan de manier waarop het OM deze informatie nu naar buiten heeft gebracht. "Het lijkt er op dat het OM niet beseft wat voor gevolgen deze informatie kan hebben voor de individuele verdachten. Ik wil benadrukken dat het nog slechts gaat om verdachten." 

"We gaan er vanuit dat ze Nederland op het oog hadden voor de aanslag", zegt Wim de Bruin van het OM. "Het onderzoek is deze zomer pas gestart, de mannen zijn relatief snel aangehouden. Het onderzoek richt zich nu op wat de plannen of bedoelingen waren."